Košarkaši BiH nakon produžetka pobijedili Izrael sa 86:84

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je prvu pobjedu na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

U susretu trećeg kola A-grupe košarkaši BiH su nakon produžetka pobijedili selekciju Izraela sa 86:84.

Ova utakmica zasita je imala dramatičnu završnicu, jer je rezultat ostvaren doslovno u posljednjim sekundama produžetka.

Zahvaljujući velikom preokretu u finišu treće četvrtine izabranici selektora Duška Ivanovića uspjeli su doći do pobjede nad Izraelom, koji je od početka imao visoku prednost.

Prva četvrtina protekla je u potpunoj dominaciji selekcije Izraela. Bezidejnost u napadu BiH uz veliki broj grešaka i izgubljenih lopti te loša odbrana rezultirali su visokim vodstvom Izraelaca već u prvoj četvrtini. Stipanović je u prvim minutama bio jedini raspoložen u bh. timu i donekle je održavao rezultatski priključak. No, Izraelci su u 7. minuti serijom poena uspjeli doći do dvocifrene razlike, a do kraja četvrtine su imali 15 poena prednosti (28:13).

U drugoj četvrtini košarkaši BiH zaigrali su nešto bolje u odbrani, a dvjema trojkama Šutala te košem Albijanića u 13. minuti smanjili zaostatak na pet poena. No, Izraelci su ponovo ubacili u “brzinu više” i s nekoliko lakih poena te trojkom Casspija ponovo vraćaju dvocifrenu prednost.

Odlična partija košarkaša BiH u drugoj polovini treće četvrtine donijela je veliki preokret. Započelo je trojkom Godrića u 27. minuti kada BiH nakon dugo vremena dolazi na manje od deset poena zaostatka. Uslijedili su koševi Šutala, a potom ukradena lopta Ronfroa i poeni iz kontranapada za svega poen zaostatka. Gordić je u 29. minuti pogodio trojku za prvo vodstvo BiH.

Posljednji period protekao je u izjednačenoj igri, a u dramatičnom finišu, pri vodstvu Izraela od tri poena, a kapiten bh. košarkaške reprezentacije Elmedin Kikanović je iz teške pozicije preko dvojice igrača u posljednjoj sekundi pogodio trojku za produžetak.

Junaci bh. tima u dodatnih pet minuta bili su Gordić i Renfroe. Prvi je u uvodnim minutama održavao rezultatski priključak, dok je Renfroe u posljednjem napadu, izbacio dvojicu izraelskih košarkaša i fantastičnom asistencijom proigrao Kikanovića koji je pogodio za pobjedu 86:84.

Nemanja Gordić bio je najefikasniji igrač bh. tima sa 22 poena. Andrija Stipanović je imao double-double” učinak od 16 poena i 18 skokova, Elmedin Kikanović ubacio je 17, a Alex Renfroe 12 poena uz stopostotan šut za tri poena – 3/3.

Izraelce, koji su nakon dvije pobjede pretrpili prvi poraz, predvodili su Omro Casspi sa 29 te Lior Eliyahu i Gal Mekel sa po 14 poena.

U A-grupi danas je slobodan dan, a četvrto kolo na rasporedu je u srijedu. BiH se sastaje sa selekcijom Finske, dok u posljednjem kolu u četvrtak igra protiv Rusije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*