Novalić upoznao članove Monitoring komiteta Vijeća Europe s provedbom Reformske agende

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, primio izaslanstvo Monitoring komiteta Vijeća Europe (VE), na čelu s Egidijusom Vareikisom, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Cilj njihova boravka u našoj zemlji jeste pisanje izvještaja o stanju u Bosni i Hercegovini i, unutar toga, ispunjavanju obveza koje je BiH preuzela pristupanjem Vijeću Evrope.

Premijer Novalić je goste upoznao s provedbom Reformske agende, ukazavši posebno sektor koji se odnosi na snaženje vladavine prava. Pri tome je kao najveće probleme istaknuo korupciju i privredni kriminal. Jedan od načina zatvaranja vrata korupciji jeste, kazao je premijer, moratorij kojeg je Vlada FBiH uvela na zapošljavanje u javnoj upravi i javnim poduzećima.

Kada je riječ o opredijeljenosti za evropski put Bosne i Hercegovine, Novalić ističe da u Federaciji BiH o tome postoji jasna i nedvojbena saglasnost svih političkih opcija.

U razgovorima, u kojima je sudjelovala i federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović, istaknuta je i nužnost dokidanja prakse “dvije škole pod jednim krovom“.

Tim povodom je ministrica Dilberović kazala da je najveći problem necentralizirani obrazovni sistem. Kao ilustraciju da etnička pripadnost ne može biti prepreka jedinstvenom obrazovanju navela je i mostarski Koledž ujedinjenog svijeta u kojem se školuju učenici 55 različitih nacionalnosti.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*