Poslodavci uputili sindikatu Prijedlog novog Opšteg kolektivnog ugovora

Udruženje poslodavaca u FBiH (UPFBiH) uputilo je Savezu samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Prijedlog radnog teksta Opšteg kolektivnog ugovora i Prijedlog protokola za vođenje pregovora za zaključivanje Opšteg kolektivnog ugovora.

Imajući u vidu da član 182. Zakona o radu  propisuje da se važeći kolektivni ugovori moraju uskladiti sa Zakonom u roku od 120 dana od dana njegovog stupanja na snagu, Udruženje poslodavaca  je reagovalo bez odlaganja i sačinilo prijedlog novog Opšteg kolektivnog ugovora u želji da se izbjegne pravna praznina u primjeni kolektivnih ugovora.

– Tim činom pokazujemo društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost. Takođe, time želimo da ukažemo na neosnovanost tvrdnji da UPFBiH želi da se ukinu kolektivni ugovori i da eksploatiše radnike. Samo striktno dogovorena pravila ponašanja, koja će se obostrano poštovati, ujednačen nivo zaštite prava radnika i međusobno uvažavanje između poslodavaca i radnika, može dovesti do ekonomskog rasta, a time i do porasta standarda života i povećanja radničkih prava – saopćeno je iz UPFBiH.

Od socijalnih partnera očekuju da se pregovori vode u dobroj vjeri i namjeri uz uzajamno uvažavanje i raspravu zasnovanu na argumentima.

Prilikom razgovora mora se voditi računa o minimumu socijalne zaštite radnika, ali i o dostignutom stepenu ekonomskog razvoja i nivou produktivnosti naše privrede.

– Sigurni smo da je to neophodan preduslov za postizanje dogovora, na zadovoljstvo našeg članstva i članstva SSSBiH. Na taj način pokazaćemo našu spremnost i sposobnost da rješavamo i najteže probleme u opštedruštvenom interesu te poslati pozitivnu poruku najširoj javnosti i domaćim i stranim institucijama da poslodavci žele sistemsko rješenje koje će štititi dobrog radnika i odgovornog poslodavca – navode iz UPFBiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*