Šta izbjeglice nose u svojim torbama?

Izbjeglice koje posljednjih sedmica dolaze u Evropu svoje su domove napustile samo s najnužnijim. Sve što posjeduju sada se može utrpati u jednu torbu, koju čuvaju kao svoju najveću dragocjenost. International Rescue Committee odlučio je zabilježiti što su ponijeli sa sobom.

Aboessa (20), Damask, Sirija

Pobjegla je iz predgrađa Damaska sa suprugom i desetomjesečnom kćerkicom nakon zaoštravanja sukoba. Neko vrijeme provela je u Turskoj, a potom je uspjela doći do Evrope u gumenom čamcu. Turski policajci su ih zaustavili i oduzeli im motor čamca, no oni su nastavili do Grčke veslajući. U svojoj torbi danas ima kapu za bebu, lijekove, bocu sterilizirane vode, hranu za kćerkicu, čarapice, analgetike, novčanik, dokumente punjač za mobitel i žutu narukvicu.

“Sve što imam služi tome da zaštitim kćer od bolesti. U Grčkoj nam je ljubazni čovjek dao dvije posude hrane. Drugi nam je dao kekse i vodu kad je vidio bebu”, ispričala je.

Omran (6), Damask, Sirija

Dječak je sa svojom porodicom krenuo prema Njemačkoj, a sve što ima stane u plavi ruksak. U njemu su jedne hlače, jedna majica, lijekovi, slatkiši, sapun, četkica i pasta za zube te flasteri.

Igbal (17), Kunduz, Afganistan

Pješke je hodao do Turske, a cijelo je vrijeme bio u kontaktu s prijateljem koji je stigao u Njemačku. Sve što ima su tenisice, košulja, hlače, par čarapa, tablete, dva mobitela, novac, pasta i četkica za zube te gel za kosu.

Anonimni farmaceut (34), Sirija

Nije želio otkriti svoje ime, a na put se odlučio zbog svog oca. Kad je počeo rat u Siriji otac mu je pričao o osam godina koje je proveo u Njemačkoj dok je studirao medicinu. Želio je takav život i nadu u budućnost. Stoga je sa svojom porodicom pobjegao u Tursku, a tamo je sreo krijumčare koji su ga prebacili u Evropu.

Brod kojim su krenuli u Grčku je potonuo, pa su u vodi proveli sat vremena prije nego što su spašeni. U njegovoj malenoj torbici su novac, stari i novi mobitel, punjači, slušalice i memorijska kartica od 16 GB na kojoj se nalaze fotografije njegove porodice.

Nour (20), Sirija

Najveća su mu strast muzika i umjetnost, a u domovini se bavio slikanjem i sviranjem gitare. Kad su bombe počele padati u blizi njegovog doma, napustio ga je i krenuo prema Turskoj samo s najnužnijim, ličnim dokumentima, satom, sirijskom zastavicom, trzalicama i košuljom.

Anonimna obitelj, Aleppo, Sirija

Napuštajući Siriju svaki je član ponio jednu ili dvije torbe, no brod kojim su krenuli prema Grčkoj je potonuo. Na njemu se nalazilo sedam žena, četvero muškaraca i 20 djece. Spasili su samo jednu torbu u kojoj su jedna košulja, traperice, cipele, higijenske potrepštine, novac, dokumenti i češalj, prenosi Index.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.