Ustavni sud RS potvrdio odluku o referendumu u RS

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS odbacilo je veto kluba Bošnjaka u Vijeću naroda na odluku Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma u ovom entitetu o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Vijeće je ocijenilo da odlukom entitetskog parlamenta nisu povrijeđena prava iz okvira vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg konstitutivnog naroda, pa tako ni bošnjačkog.

Klub Bošnjaka zatražio je zaštitu vitalnog nacionalnog interesa jer smatra da odluka o raspisivanju referenduma nije u skladu sa Ustavom iz Dejtona i da ne narušava interese samo jednog naroda u BiH, nego svih njenih građana.

Klub Bošnjaka je u svom zahtjevu Ustavnom sudu naveo da se povreda vitalnog nacionalnog interesa ovog naroda očituje, između ostalog, u tome što se predmetnom odlukom osporavaju državne pravosudne institucije čime se dovodi u pitanje procesuiranje najtežih oblika ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim i drugim narodima.

Takođe u zahtjevu izneseno da Narodna skupština nije ovlaštena da traži izjašnjenje građana o konačnim i obavezujućim odlukama Visokog predstavnika, te da je moguće neprovođenje njegovih odluka kvalifikovano kao antidejtonsko djelovanje suprotno Ustavu BiH, a time i vitalnom nacionalnom interesu bošnjačkog naroda.

Narodna skupština RS donijela je odluku o raspisivanju referenduma o sudu i tužilaštvu BiH 15. jula ove godine, na prijedlog predsjednika RS Milorada Dodika.

Referedumsko pitanje glasi: Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru RS?

Predstavnici međunarodne zajednice ocijenili su organiziranje referendum nelegalnim, jer nije u skladu sa sporazumom iz Dejtona. Na odustajanje od referenduma pozvao je Dodika i premijer Srbije Aleksandar Vučić, ali Milorad Dodik i ljudi oko njega za sada to odbijaju.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*