DEPO PULS/ GLASAT ĆU ZA SDP BiH AKO JE NA NJENOM ČELU Jasmin Imamović, pa Nermin Nikšić, Miro Lazović, Emir Đikić

U protekle dvije  sedmice DEPO Portal je napravio veliku anketu među svojim čitaocima, postavivši im samo jedno pitanje u vezi budućnosti nekada najveće socijaldemokratske partije u BIH.  To pitanje je glasilo „Glasat ću za SDP BiH ako je na njenom čelu?“, a kao opcije su ponuđena imena kandidata za ovu poziciju na izborima koji će se održati 20. septembra ove godine.

Čitaoci su kao opciju za odgovor imali i mogućnost da, uprkos ponuđenim kandidatima, odgovore „neću glasati za SDP“.

Cilj ovoga istraživanja je bio odnos javnosti prema kandidatima SDP-a za novog lidera stranke, ali i prema stranci generalno. U svakom slučaju rezultati ove ankete su u startu bili dijelom određeni činjenicom da je publika DEPO Portala (oko 300.000 jedinstvenih posjetilaca mjesečno) više lijevo orijentisana, pa samim tim i bliže SDP-u BiH nego što je to prosječna medijska publika u BiH.

Anketa je trajala nešto više od desetak dana i urađena je na reprezententativnom uzorku uzorku od 1140 glasova iz cijele BiH. Pogledajmo njene rezultate…

Čak 40.96 posto anketiranih se izjasnilo da neće glasati za SDP BiH bez obzira ko će biti njen novi predsjednik. No, sigurno je da je brojka onih koji neće glasati za SDP BiH puno veća od ovog procenta jer je poznato da je ova stranka u velikoj krizi nakon izbornog poraza, ali i da se ta kriza produžila i nakon Vanrednog kongresa.  Trenutno je DF u BiH vodeća politička partija lijeve orijentacije, dok se nekad patuljkasta Naša stranka opasno približila nagriženom SDP-u.

Da se slobodan pad SDP-a BiH nastavio i nakon smjene Zlatka Lagumždije i dolaska Nermina Nikšića na čelo partije, najbolje je pokazalo nedavno istraživanje jedne poznate međunarodne političke organizacije po kojem je podrška ovoj partiji pala na  svega tri posto, što je dovodi u opasnost da završi poput jedne, recimo, Stranke za BiH.

A koga to javnost u BiH može da zamisli kao novog predsjednika SDP-a BiH? Naša anketa je pokazala da najveći dio zainteresovane javnosti na ovome mjestu može da vidi Jasmina Imamovića, političara i pisca iz Tuzle. Upravo je on od svih kandidata dobio najviše glasova u anketi (21.75 posto) i time potvrdio predviđanja da je na terenu najveći favorit za ovu funkciju. Imamoviću odgovara princip „jedna član, jedan glas“ za koji se borio na Vanrednom kongresu i koji je uprkos protivljenju starog rukovodstava upravo tada izglasan.

anekta-sdp
Imamović ima status najpopularnijeg gradonačelnika u BiH zbog svojih uspjeha u rukovođenju Tuzlom (Panonska jezera, razvoj inovacijskih bit centara, rješavanje pitanja vode i grijanja, birga o kulturi i historijskom nasljeđu…).  Za mnoge je on istinski socijaldemokrata i antifašista, bez korupcijskih afera oko sebe, a ima i karijeru pisca uspješnih romana i drugih književnih djela.

Međutim, zbog svoje popularnosti i uspjeha ima puno i neprijatelja, a ovih dana se u kampanju protiv izbora Jasmina Imamovića uključio i bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija sa svojom ekipom, koju samo članstvo ove partije uopće ne voli i ne poštuje. Opet, sam Imamović otvoreno poručuje  članstvu: “Ako budem izabran za predsjednika, sa epohom Zlatka Lagumdžije je zavijek završeno“.

Nakon Imamovića, u našoj anketi relativno dobar rezultat je ostvario i trenutni predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić. Dobio je 16.84 posto glasova anektiranih i time pokazao da je ozbiljan kandidat za predsjednika partije. Njegov hendikep je što ga najšira javnost veže uz najuže jezgro starog rukovodstava, a ovih dana se u lobiranje za njegov izbor uključio i sam Zlatko Lagumdžija i dio brojnim korupcijskim aferama obilježenih kadrova ove stranke.

Kao glavni adut u svojoj predizbornoj kampanji Nikšić nudi svoj učinak koji je napravio kao premijer Vlade Federacije BiH, ali to izaziva brojne i podijeljene reakcije u javnosti.

Miro Lazović je također ostavio solidan rezultat u anekti DEPO Portala, pa je oko 9.74 posto anketiranih dalo podršku ovome kandidatu. Njega jedan dio javnosti prepoznaje kao pozitivca iz vremena rata, ali i kao uvjerenog socijaldemokratu koji je u vrijeme unutrašnjih podjela napustio SDP. Njegov povrataka u partiju je bio dobar znak za SDP, ali ga će ga na putu do funkcije lidera upravo i zaustaviti činjenica koju mi veliki dio lojalnog članstva neće zadugo zaboraviti i oprostiti – svojevremeni odlazak iz ove stranke.

Emir Đikić je dobio 7.34 posto glasova i ovo je rezultat sa kojim bi ovaj kandidat trebao biti više nego zadovoljan. Njegova kandidatura je predstavljala osvježenje u političkom životu ove partije, ali i u bh. politčkom životu generalno.

Dosta loš rezultat (2.11 posto glasova) u našoj anketi je ostavario dugogodišnji član ove partije Svetozar Pudarić, dok je na samom početku anketiranja, a potom i iz predizborne utakmice ispao kandidat koji nije uspio prikupiti dovoljan broj  potpisanih glasova za svoju kandidaturu – Igor Vreta.

Sumirajući rezultate ove ankete, možemo zaključiti da je izbor predsjednika SDP BIH veliko političko pitanje u BiH i da prevazilazi značaj same partije.  Istovremo, samo usvajanje i glasanje po principu „jedan član, jedan glas“ dalo je SDP-u BiH novu veliku šansu. Rezultati ove ankete to već pokazuju – neće se ovaj put predsjednik SDP-a BIH birati u zatvorenim političkim krugovima i po kafanama, nego glasanjem i voljom oko 27.000 registrovanih glasača ove partije.

Poruka za sve glasače je tu – iskoriste svoj glas, imate priliku da promjenite sve!

(DEPO PORTAL/BLIC MAGAZIN)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*