(VIDEO) Održana prezentacija projekta o mogućnostima proizvodnje goveđeg mesa-tova junadi i izvoza u Tursku

Gradska uprava Tuzle danas je organizovala sastanak kome su prisustvovali poljoprivredni proizvođači, otkupljivači mesa, kao i predstavnici banke koja će kreditirati uzgoj junadi namijenjenih izvozu u Tursku. Iz nadležne gradske službe tvrde da je ovo odlična prilika za samozapošljavanje, jer je riječ o velikom poslu u kome je otkup mesa zagarantovan.

U Rupubliku Tursku iduće godine bi trebalo biti izvezeno 15 hiljada tona junećeg mesa. Od toga će Mesna industrija „Menprom“ iz Gornje Tuzle izvesti 2000 tona.

Grad Tuzla je od početka pratio pozitivna dešavanja na planu odobrenog izvoza goveđeg mesa u Tursku. Prema riječima Vedrana Lakića, pomoćnika gradonačelnika za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti grada, ove su godine za 100% uvećana sredstva koja grad izdvaja za poljoprivredu, a i veoma je veliki interes poljoprivrednika za uzgoj junadi.

U cio projekat uključena je i Zirat Banka, koja je dobila sredstva od turske Vlade za finansiranje ove poljoprivredne grane. Fizička lica će za ove namjene moći dobiti kredite u iznosu do 50 hiljada EUR-a, na rok otplate do 10 godina i uz kamatu od 2,99 do 3,99%.

Iz Gradske uprave su pozvali sve poljoprivrednike i one koji imalu uslove da se uključe u ovu proizvodnju, pri čemu navode da je riječ o sigurnom poslu koji, uz uloženi trud i vrijeme, garantuje dobru zaradu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*