UKC Tuzla: Ljekari iz Srbije izveli četiri operacije hernije sa lokalnom anestezijom

U sklopu daljeg nastavka transfera znanja u edukacijskim programima na Klinici za hirurgiju UKC Tuzla u protekla dva dana u stručnoj posjeti boravili su ljekari Kliničkog centra Srbije iz Beograda, Prof.dr. med.sc. Marinko Žuvela, hirurg i doc.dr.med.sc. Ivan Palibrk, anesteziolog.
Tokom boravka u JZU UKC Tuzla, zajedno sa operativnim timom Klinike za hirurgiju izveli su četiri operacije hernije sa primjenom lokalne anestezije i održali četiri veoma interesantna predavanja vezana za operacije hernija u lokalnoj anesteziji.

Prema riječima doc.dr.med.sc. Ivana Palibrka u Kliničkom centru Srbija operacije raznih vrsta hernija u lokalnoj anesteziji izvode se u proteklih šest godina. Sama operacija traje puno kraće jer nema uvođenja u anesteziju, a anesteziolog je tokom cijele operacije u direktnom kontaktu sa pacijentom i ukoliko se javi bol ona se rješava dodavanjem anestetika. Za operacije hernija u lokalnoj anestiziji praktično ograničenja ne postoje, nakon pregleda i saglasnosti anesteziologa potreban je i pisani pristanak pacijenta.

Trend u svijetu je da se medicina a posebno hirurgija što je moguće više prilagodi pacijentu. Danas je ambulantna hirurgija zlatni standard u svijetu. Koristeći lokalnu anesteziju gdje god je ona moguća izbjegavamo sve one komplikacije koje mogu nastati u opštoj anesteziji. “Lokalna anestezija je posebno pogodna za pacijente koji imaju probleme sa srcem, plućima i za koje bi opšta anestezija bila jako rizična. Svi pacijenti urađeni u lokalnoj anesteziji nakon dva sata idu kući, nema ležanja u bolnici. Veliki benefit je i u finansijskom smislu jer se sve izvodi ambulantno i puno veći broj pacijenata je moguće zbrinuti operacijama u lokalnoj anesteziji”, istakao je prof.dr. med.sc. Marinko Žuvela.

Zahvalnost gostima iz Beograda uputio je načelnik Klinike za hirurgiju prof.dr.med.sc. Zijah Rifatbegović, koji je istakao da su ljekari ove klinike spremni da usvoje ove procedure i da su već za sutra planirane dvije operacije hernije u lokalnoj anesteziji.

(UKC Tuzla)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*