Zvizdić: Bosna i Hercegovina još nije u fokusu migranata

Presjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, nakon sastanka sa članovima Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizovane ilegalne migracije, naglasio je da prema posljednjim informacijama bh. službi, Bosna i Hercegovina i dalje nije u fokusu migranata koji se kreću na području Zapadnog Balkana, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali predstavnici državnog tužilaštva, svih policijskih i sigurnosnih agencija u vezi sa sigurnosnim aspektom moguće izbjegličke krize i njihovog dolaska na teritoriju BiH.

“Bili smo u kompletnom sastavu koji je mogao razmotriti aktuelnu situaciju koja se dešava u našem susjedstvu i procijeniti šta bi BiH u ovom trenutku trebala uraditi, a da spremna dočeka eventualni dolazak migranata. Dominantni cilj izbjeglica i dalje je Evropska unija, ali postoji opasnost da dio rute krene kroz BiH, jer Mađarska i Bugarska, vjerovatno i Rumunija završavaju izgradnju zidova kojima žele spriječiti prolazak izbjeglica kroz njihovu teritoriju. Zato smo razgovarali isključivo o sigurnostom aspektu, ali smo iznijeli informaciju i o humanitarnom aspektu i našoj spremnosti da izbjeglice primimo u skladu sa međunarodnim standardima”, rekao je Zvizdić.

Naveo je da ukoliko se dogodi da migranti promjene svoje trenutne rute i krenu kroz BiH ka Zapadnoj Evropi, onda će biti potrebni određeni smještajni kapacitet za njihov prijem.

“Veoma brzo ćemo definirati koji su to objekti pogodni za mogući smještaj izbjeglica i njihovo humano zbrinjavanje, kao i to na kojim će se rutama nalaziti. Objekti će potom biti obezbjeđeni sa potrebnom opremom za smještaj, ljekarsku njegu. Naravno, učinićemo sve da svaki od njih bude registrovan prilikom ulaska u našu zemlju, te da im obezbijedimo sve što je neopdhono do rješavanja njihovog međunarodnopravnog statusa ili do odlaska u Zapadnu Evropu”, zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

O sigurnosnom aspektu vezanom za trenutnu izbjegličku krizu u Evropi, a koja bi mogla pogoditi i BiH, govorio je Goran Salihović, glavni tužilac Tužiteljštva BiH i predsjedavajući Udarne grupe.

“Udarna grupa je inicirala ovaj sastanak sa aspekta bezbjednosti. Naš stav je da je ovo ozbiljno pitanje. Ovaj sastanak je bio veoma važan za BiH, a pokazao je jedinstvo svih agencija, Tužilaštva i Vijeća ministara. Ovim smo podigli stepen bezbjednosti svih agencija i ozbiljnosti. Važna su tri aspekta u smislu bezbjednosti, a to su koordinacija, logistika i humani dio cijele ove priče”, naveo je Salihović.

Istakao je da “moramo biti spremni za najgore stvari koje mogu da se dese”.

“Ne smijemo štedjeti na bezbjednosti. Postoji i opasnost ilegalnih prelazaka naše granice i tu moramo pojačati kapacitete. Ukoliko izbjeglice krenu prema BiH njihove rute će vjerovatno ići kroz sjeveroistočnu Bosnu i dio Hercegovine, ali to su samo pretpostavke. Ovo je trenutno humanitarma kriza, ali moramo biti spremni i sa bezbjednosnog aspekta. Zato je važno da sve resurse usmjerimo ka tome da budemo spremni ukoliko eventualni problem dođe do nas”, kazao je Salihović.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*