Bez dogovora ministra i roditelja bošnjačke djece iz RS-a

Roditelji bošnjačke djece iz Republike Srpske ni na današnjem sastanku nisu uspjeli postići dogovor sa ministrom prosvjete i kulture Danom Maleševićem u vezi sa bosanskim jezikom. Resornom ministru, roditelji su predali zahtjeve i za uvođenje nacionalne grupe predmeta, kao poboljšanje uvjeta u školama gdje nastavu pohađaju bošnjačka djeca. O ovim zahtjevima Ministarstvo će se izjasniti u narednom periodu.

“Nikakva formulacija osim bosanskog jezika se ne prihvata”, izjavio je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić nakon sastanka s roditeljima bošnjačkih učenika i ministrom Maleševićem.

On smatra da je rješenje u nastavnom planu i programu i da piše: “jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda i da se roditelji opredjeljuju šta će se upisivati u svjedočanstva”.

“Roditelji traže nastavu na bosanskom jeziku i nacionalnu grupu predmeta ili da Ministarstvo jednako tretira sve konstitutivne narode i njihove jezike kako je to definisano u Ustavu Republike Srpske i Zakonu o osnovnom obrazovanju, a ne da se forsira upotreba, naprimjer termina srpski jezik, umjesto jezik srpskog naroda, kako to piše u Ustavu”, rekao je Salkić novinarima u Banjoj Luci.

Ističući da nema ozbiljnih pomaka i dogovora nakon ovog sastanka, on je naveo da su roditelji bošnjačke djece odlučni da njihova djeca ne pohađaju nastavu, sve dok dogovor ne bude postignut.

Maleševićeva tvrdnja da je moguće rješenje u političkom dogovoru, za Salkića je potvrda da „time ministar prosvjete priznaje da su u vladi od svega napravili politički problem i priču“.

Roditelji bošnjačke djece traže i poboljšanje uvjeta u školama te da se uvede vjeronuka, a da Bošnjaci imaju mjesta u školskim odborima.

Sastanku koji je sazvao Salkić prisustvao je i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Kemo Čamdžija, poslanici Koalicije „Domovina“ u Narodnoj skupštini Nedim Čivić i Minhet Okić te predstavnici banjalučkih ureda OHR-a i Misije OSCE-a i direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*