U Japanu živi više od 60.000 stogodišnjaka

Broj osoba koje su navršile 100 i više godina života u Japanu je nadmašio  60.000, dok se zemlja suočava s vrtoglavim društvenim i zdravstvenim troškovima za penzionere.

Očekuje se da broj stogodišnjaka dostigne 61.568 u narednoj sedmici, a 87 posto su žene, saopćilo je ministarstvo za socijalnu zaštitu u petak, prenosi AFP.

Petnaestog septembra, kada zemlja obilježava “Dan starih”, vlada će uručiti prigodna pisma i poklone za  30.379 osoba koje navrše stotu u ovoj godini.

Oni će dobiti srebreni tanjir za sake čija je cijena sada 65 dolara, ali uz naglo povećanje japanskog ostarjelog stanovništva, ministarstvo će pokušati da pronađe jeftiniju alternativu za poklon u narednoj godini.

Uručivanje skupih poklona stogodišnjacima bilo je prihvatljivo u prvoj godini programa – 1.963 – kada je vlada u Tokiju dala samo 153 tanjira za one koje su prešli stoljeće života.

Broj stogodišnjaka u Japanu otada je, međutim, buknuo, s gotovo 30.000 onih koji su imali pravo na poklon u 2014. godini, što je koštalo vlasti 260 miliona jena (2,1 milion dolara).

Japanski muškarci u prosjeku žive nešto više od 80 godina, dok žene imaju očekivani životni vijek od 86,83 godine, najduži na svijetu.

Japan je također domovina najstarijeg čovjek na svijetu, Yasutara Koidea, koji je navršio 112 godina u martu.
(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.