SAD: U New Yorku obilježena 14. godišnjica od napada na “Blizance”

U New Yorku, kao i u drugim gradovima širom SAD-a nizom ceremonija obilježena je 14. godišnjica od terorističkih napada na “Blizance” u SAD-u, javlja Anadolu Agency (AA).

Na mjestu gdje se nalazio Svjetski trgovački centar u New Yorku (WTC) podignut je spomenik. Danas su se tu okupljeni prisjetili 2.753 osobe koje su taj dan smrtno stradale prilikom rušenja zgrada.

Komemoracija je počela minutom šutnje u 8.46 sati. Naime, 11. septembra 2001. godine, prvi napad je izvršen u tom periodu, dok je drugi napad izveden u 9.03 sati.

Na komemoraciji su pročitana imena svih stradalih, a njihove porodice su položile cvijeće u znak sjećanja.

Zamjenik predsjednika SAD-a Joe Biden, guverner New York-a Andrew Cuomo, gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio i senator Chuck Schumer pridružili su se ceremoniji obilježavanja.

Denise Matuza je u ovim napadima izgubila svog supruga Waltera Matuzu. Na ovo obilježavanje svake godine dolazi u pratnji njihove dvoje djece. Matuza je kazala kako su napadi ostavili traga na djecu i da taj utjecaj još uvijek nije prošao.

Ona je dodala kako je jedno dijete od žalosti i stresa izgubilo vid i dodala kako je tužno što mnogi turisti dolaze na spomen obilježje i uz osmjeh se tu fotografiraju.

Na mjestu gdje su se nalazili Blizanci sada je izgrađen i muzej 11. septembar, koji je otvoren 2014. godine.

Podsjećamo, 11. septembra 2001. godine u jutarnjim satima dogodili su se koordinirani teroristički napadi Al-Kaide na New York i Washington koje je izvelo 19 pripadnika Al-Kaide s četiri oteta putnička aviona na transkontinentalnim letovima s istočne na zapadnu obalu SAD-a. Dva aviona su se zabila u tornjeve Svjetskog trgovačkog centra (WTC) u New Yorku, treći u Pentagon, dok je četvrti avion pao u Somerset Countyju u Pennsylvaniji.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*