Danas je Svjetski dan prve pomoći

Svjetski dan prve pomoći biće obilježen danas u BiH u organizaciji Crvenog krsta Federacije BiH, a ovogodišnji moto biće “Pružamo prvu pomoć – spasmo svaki ugroženi život”, saopćio je Crveni krst FBiH.

Cilj je promoviranje aktivnosti u oblasti pružanja prve pomoći.

Na ovaj dan nacionalna društva Crvenog krsta širom svijeta različitim aktivnostima ukazuju na važnost pravovremene i na pravilan način pružene prve pomoći, a ovo je prilika da se naglasi ideja humanosti koja je začeta prije 152 godine.

Od tada se prva pomoć potvrđuje prije svega kao humani čin koji je izraz želje da solidarno, bez razlike pomogne svima kojima je pomoć potrebna, te da se privuče pažnja javnosti i ukaže na važnost pravovremenog i pravilnog načina pružanja prve pomoći.

Zato društva Crvenog krsta u svijetu neprekidno ulažu napore u osposobljavanje što više građana za pružanje prve pomoći u svim situacijama povreda i bolesti čime se smanjuje rizik od posljedica nesreća koje se dešavaju u svakodnevnim životnim aktivnostima, ali i prirodnim nesrećama.

Iako je u pružanju prve pomoći najvažnije spasiti nečiji život, pružiti brzu i pravilno izvedenu prvu pomoć, važno je istaknuti i činjenicu da prva pomoć zbližava ljude u nevolji i pomaže u prevladavanju sve prisutnijeg nasilja, netolerancije i nepoštivanja različitosti.

Osposobljavanjem stanovništva za pružanje prve pomoći nastoji se izgraditi svijest o solidarnom pomaganju svima kojima je pomoć potrebna.

Struktura Crvenog krsta Fedeeracije BiH je u prošloj godini iz pružanja prve pomoći obučila 29.482 kandidata za vozače motornih vozila, te 4.575 građana.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*