Nesvakidašnji turnir u Tuzli: Govorni pikado za slijepe osobe

Nesvakidašnji turnir u govornom pikadu za slijepe i slabovidne osobe održava se danas u Tuzli. Igra se tako što zvučni signal označi početak gađanja, a učesnik pored sebe ima osobu koja ga navodi gdje da gađa, piše Anadolu Agency (AA).

Turnir je međunarodnog karaktera i osim ekipa iz: Bihaća, Visokog, Sarajeva i Tuzle, učestvuju i predstavnici udruženja iz Vinkovaca i Novog Sada. Iako igraju za bodove i iako se svi bore za pobjedu, učesnici kažu da su im na prvom mjestu ipak druženje.

˝Riječ je o klasičnom pikadu, podržanom govornim programom i zvučnim signalima koji označavaju kada se baca ili kada se promaši. Učestvuje šest ekipa sa po četiri učesnika, od kojih su dva slijepa, a dva slabovidna. Igramo po Berger sistemu, znači svaka ekipa sa svakom˝, izjavio je Mihovil Lučić zvani Mišo, jedan od organizatora i učesnika današnjeg turnira.

Nakon izvlačenja ekipa, važno je da takmičari staju pravilno na liniju. Svaki tim ranije je odabrao osobu koja će ih navoditi i govoriti im kako da gađaju, odnosno treba li baciti malo više iznad, lijevo ili desno, jače ili slabije. Tabla se pogađa strelicama čiji špicevi ne smiju biti metalni, a prilikom bacanja strelice, svaki takmičar mora imati povez na očima i biti udaljen 293 centimetra od table. Imajući u vidu da je riječ o zvučnoj igri, u sali trebaju vladati red i mir, kako buka ne bi ometala igrače.

Jusmir Alibabić iz Bihaća, koji predstavlja Udruženje slijepih građana Unsko-sanskog kantona, među prvima u BiH počeo se baviti ovom vrstom sporta i veoma je uspješan u tome.

˝Uspjeli smo izdejstvovati i takmičenje na nivou Federacije BiH, te ćemo ga održati najvjerovatnije u novembru ove godine. Inače, govorni pikado je uvršten kao paraolimpijski sport, a važan je u smislu pokretanja i aktiviranja invalidnih osoba u svakodnevnom životu˝, smatra Alibabić, dodajući da iako je ratni vojni invalid i ne vidi, bez problema, uz pomoć posebnih programa, koristi računar, internet i mobitel.

Tifa Tučić, predsjednica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla, koje je organizator turnira, ne igra i ne zna igrati pikado, ali se raduje svakom uspjehu svojih kolega.

˝Prije tri godine bili smo u posjeti Udruženju slijepih Vukovarsko-sremske županije i oni su nam predstavili ovu igru. Kasnije smo i mi kupili tablu i zainteresovani su počeli vježbati. Sve slijepe i slabovidne osobe mogle su učestvovati u internom turniru, na nivou našeg udruženja, pa smo na taj način izabrali članove koji nas predstavljaju˝, izjavila je Tučić.

Sportska atmosfera i fer igra odlikuju ovaj turnir, a njegovu su organizaciju podržali ˝Lions club˝, Grad Tuzla i Fakultet za tjelesni odgoj i sport, kao i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, čije su studentice u ulozi vodiča i informatora na raspolaganju svim učesnicima.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*