Grabar-Kitarović sa Dodikom: Potrebna što skorija izgradnja mosta na Savi

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjoj Luci s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Nakon što je Dodik upoznao hrvatsku predsjednicu o svim važnim političkim pitanjima u bh. entitetu i BiH, održan je zajednički sastanak delegacija koje su predvodili Dodik i Grabar-Kitarović, navodi Kabinet predsjednika RS-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na sastanku su dominirala pitanja saradnje, posebno u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture. S tim u vezi zajednički je istaknuta potreba što skorije izgradnje mosta na rijeci Savi, koji povezuje Hrvatsku i RS. Izraženo je očekivanje da će problemi koji su pratili realizaciju ovog projekta biti prevaziđeni, da će najfrekventniji granični prijelaz u BiH izgradnjom tog mosta biti rasterećen.

Pitanje saradnje u oblasti energetike također je bilo jedna od tema o kojima je posebno bilo riječi, s naglaskom da energetski projekti mogu biti i jesu dobra spona u odnosima RS-a i BiH sa Hrvatskom. Jedna takva poveznica biće izgradnja HE Dubrovnik 2, o kojoj je ranije potpisan i memorandum o saradnji.

Rekonstrukcija ratom porušenih objekata i održiv povratak Hrvata, kao i položaj Hrvata u RS-u ali i položaj Srba koji su izbjegli iz Hrvatske u RS i problemi sa kojima se oni suočavaju, također je bila tema o kojoj je danas bilo govora.

Istaknuto je da ne postoje ni političke ni administrativne prepreke za povratak u RS ali da održivi povratak podrazumijeva pokretanje privrednih aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta.

Tokom sastanka zajednički je konstatovano da je neophodno unapređivanje odnosa u regionu i izražena spremnost da Hrvatska pomogne BiH i RS-u na evropskom putu.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović, predsjednica Vijeća naroda RS-a Nada Tešanović, premijerka RS-a Željka Cvijanović, te ministri pravde Anton Kasipović, industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, saobraćaja i veza Neđo Trninić, izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš i potpredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*