Zemaljski muzej BiH danas otvara vrata

Simboličnim skidanjem dasaka s vrata, danas će, nakon gotovo tri godine, ponovo biti otvorena vrata Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Otvaranju muzeja prethodit će potpisivanje memoranduma o finansiranju i preuzimanju dugova sedam institucija kulture od državnog značaja.

Direktor Zemaljskog muzeja Adnan Busuladžić kaže kako je nakon tri godine pravnih i političkih procesa, konačno iznađena neka vrsta rješenja finansiranja ove institucije.

“Uz pomoć Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te federalnih i kantonalnih vlada, zaokružili smo prvu finansijsku konstrukciju za ovu godinu, a potpisivanjem memoranduma država će biti obavezana da redovno i stabilno finansira Muzej u 2016. godini”, pojasnio je Busuladžić.

On je izrazio nadu da će takav sistem finansiranja zaživjeti i da će se konačno normalizirati stanje u Zemaljskom muzeju.

Bogatom kulturno-umjetničkom programu će, između ostalih, prisustvovati predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, američka ambasadorica u našoj zemlji Maureen Cormack, federalni premijer Fadil Novalić i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.