„Prekidanje tišine o rodno zasnovanom nasilju“

Udruženje “Prijateljice obrazovanja Amica Educa“ iz Tuzle od septembra nastavlja sa implementacijom projekta „Prekidanje tišine o rodno zasnovanom nasilju“.

Projektom se planira doprinijeti prevenciji rodno zasnovanog nasilja kroz informisanje, edukaciju i komunikaciju baziranu na društvenim vrijednostima koje podržavaju jednaka prava i poštovanje prema svim članovima zajednice, bez obzira na njihov spol. Projekat  će biti realizovan u saradnji sa O.Š. Bukinje narednih 10 mjeseci, a njime će biti obuhvaćeno 325 školske djece od 1. do 9. razreda, te 6 mladih volontera, koji su danas započeli jednomjesečnu edukaciju za rad sa djecom na ovu temu. Trening volontera, lutkarska predstava, forum-predstave, psiho-edukativne radionice, sportski dan i izložba dječijih radova na ovu temu su samo neke od aktivnosti koje će temu projekta učiniti bližom djeci.

Osim educiranja o rodu, spolu i rodnoj ravnopravnosti, plan je otvoriti dijalog između dječaka i djevojčica o tradicionalnim normama i očekivanjima društva u kojem žive, o načinu na koji te norme doprinose rodno zasnovanom nasilju, te mogućnostima za promjene. I ove godine projekat je finansijski podržan od strane „In Fondacije“ – fondacije za unaprijeđenje socijalne uključenosti djece i mladih u BiH.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*