(VIDEO) Fondacija IPP: Sud BiH je odgovoran što je osuđeni Novak Đukić još uvijek na slobodi

„ Ko je odgovoran što je osuđeni ratni zločinac Novak Đukić još uvijek na slobodi“, tema je press konferencije koju je danas u Tuzli organizovala Fondacija „ Istina , pravda, pomirenje“.

Ovom prilikom je istaknuto da je od pravosudnih organa ,uključujući i Ustavni sud BiH, učinjeno niz   propusta u slučaju Novak Đukić, pravosnažno osuđenog za ratni zločin počinjen nad civilima na tuzlanskoj kapiji 25.maja 1995. godine. Posebnu odgovornost snosi Sud BiH, jer je u prvostepenom i obnovljenom postupku propustio utvrditi da i Đukić ima dvojno državljanstvo. To je ovom osuđeniku omogućilo bijeg iz zemlje, a tek dva mjeseca poslije, nadležnim policijskim organima se dostavlja naredba za raspisivanje potjernice za Đukićem, rekao je Sinan Alić, predsjednik Fondacije „Istina, pravda, pomirenje„ Tuzla.  Sinanović dodaje da uz sve to, ni godinu dana poslije, Sud BiH nije uputio pravosuđu RS molbu za preuzimanje izvršenja kazne u slučaju Novak Đukić.

Fondacija „Istina, pravda, pomirenje“ Tuzla analizirat će kompletnu proceduru ovoga suđenja, a postupajućeg sudiju u ovom slučaju, prijaviti Sudskom i tužilačkom vijeću zbog neodgovornog obavljanja odgovorne pravosudne funkcije.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*