Savez osoba s invaliditetom TK usmjeren na obrazovanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom

Predstavnici Saveza osoba s invaliditetom TK danas su na press konferenciji predstavili projekat iz oblasti obrazovanja i zapošljavanja. Prednost će imati mlađe osobe, do 45 godina, koje do sada nisu imale priliku da se obrazuju, a radit će se na zapošljavanju obrazovanih osoba kroz sistem ˝rad od kuće˝.

U Savezu osoba s invaliditetom TK kažu da još uvijek ima mnogo neobrazovanih mladih osoba s invaliditetom, posebno u ruralnim područjima. Još veći problem njima predstavlja zapošljavanje. Projektne aktivnosti su zbog toga i usmjerene na poboljšanje postojećeg stanja, istakao je Zijad Arapčić, predsjednik Udruženja osoba s invaliditetom BiH.

U Savezu očekuju i podršku domaćih kompanija, koje bi zapošljavale ali i podsticale druge da zapošljavaju osobe s invaliditetom.

Predviđeno je i osnivanje specijalizirane E – berze koja bi na jednom mjestu poslodavcima pružala sve informacije o profesionalnom profilu osoba koje traže posao, po uzoru na zemlje EU.

Očekuje se i podrška ambasade SAD-a u BiH, koja je i do sada podržavala projekte koji su usmjereni na poboljšanje uslova života osoba s invaliditetom.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*