Prve izbjeglice ušle u Hrvatsku

Prva grupa izbjeglica koja se zaputila prema Hrvatskoj već je stigla na granicu ove zemlje, ali ne žele prijeći preko legalnog graničnog prelaza, kako nebi bili registrirani. Umjesto prema GP Tovarnik, krenuli su sporednim putem. Žele kroz polja kukuruza ući u Hrvatsku.

Radi se o grupi koja je stigla autobusom u Šid (Srbija), krenula prema graničnom prelazu, ali je nekih 500 metara od njega krenula lokalnim putem u očiglednom nastojanju da na nekom mjestu pokušaju ilegalni ulazak u zemlju.

Njima Hrvatska nije cilj, već neka od bogatijih zemalja EU, pa ne žele da budu registrirani. U slučaju da su prešli na legalnom prelazu, istog trena bi bili zavedeni u evidenciju i tada bi njihov san o Njemačkoj bio zaustavljen.

Ipak, kako je jutros saznaje BHRT, jedna grupa izbjeglica već se nalazi u Policijskoj stanici Tovarnik, ali nije jasno da li su oni prešli na legalnom prelazu ili su privedeni nakon ilegalnog prelaza granice. Uglavnom, oni su registrirani i vjerovatno će biti upućeni u neki od centara za smještaj izbjeglica u Hrvatskoj.

Iz hrvatskog državnog vrha  sinoć su istakli da su spremi za izbjegličku krizu i da će sa ljudima koji preko Hrvatske pokušaju proći do Njemačke ili drugih zemalja, postupati na human način.

U Mađarskoj vanredno stanje
Nakon što je vanredno stanje proglašeno je u dvije južne mađarske oblasti na granici sa Srbijom, dato je specijalno ovlaštenje policiji i drugim organima da hapse sve one koji neovlašteno pređu granicu.

Do sada je zbog ilegalnog prelaska granice uhapšeno više od 170 osoba, a mnoge nezadovoljne izbjeglice koje su ostale na teritoriji Srbije, počele su štrajk glađu. Austrija je od ponoći uvela strožije granične kontrole s Mađarskom i Slovenijom.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*