Ekonomska savjetnica Ambasade Mađarske posjetila Komoru Tuzla

U nizu aktivnosti iz Kantonalne privredne komore Tuzla je i posjeta Dominike Horvat ekonomske savjetnice Ambasade Mađarske u BiH. U pratnji Asima Ibrahimagića pomoćnika direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, upriličila je posjetu Tuzli i Tuzlanskom kantonu. Razgovarala je sa predsjednikom i dopredsjednikom tuzlanske komore Nedretom Kikanovićem i Esadom Arnautovićem, predstavila svoja iskustva i aktivnosti, obaveze na novoj funkciji. Istakla je savjetnica Horvat veliko iskustvo stečeno na brojnim projektima u širem regionu.

I jedna i druga strana su na sastanku istakle zadovoljstvo ovim susretom i aktivnostima koje će oživjeti kontakte privrednika Mađarske i Tuzlanskog kantona i saradnju Ekonomskog odjela Ambasade Mađarske i Kantonalne privredne komore Tuzla.

Razgovaralo se o privrednim kretanjima na području kantona, gostima je predstavljena komorska publikacija “Tuzlanski kanton vaš poslovni partner” i prezentovan projekat Investicionih mogućnosti na području Tuzlanskog kantona. Zajednički je stav kako je neophodno ojačati privrednu saradnju, pomoći u jačanju privrednih veza, ostvarivanju novih kontakata, jačati uvozne i izvozne parametre. Za sve navedeno postoje realne mogućnosti, postoji zainteresovanost sa obje strane.

Neophodno je uložiti napore za oživljavanje privrede TK kojoj su potrebni novi, jaki i kvalitetni investitori pa s tim u vezi raduje inicijativa iz mađarske Ambasade za nastavkom saradnje sa tuzlanskom komorom.

Temeljem svega rečenog na sastanku u Komori, za očekivati je u najskorije vrijeme i organizovanje B2B susreta, razgovora o zajedničkim projektima, zajedničkim apliciranjima za sredstva iz EU fondova. Paralelno sa ovim inicijativama i aktivnostima, potrebno je jačati aktivnosti kroz Euroregionalnu suradnju Dunav-Drava-Sava koja obuhvaća dijelove Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske akoja je ustanovljena je još 1998. godine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*