Erdogan razgovarao sa Merkel: Sve članice EU moraju preuzeti više odgovornosti za izbjegličku krizu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je telefonom razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o pitanjima ilegalnih migracija, sirijskim izbjeglicama, kao i o situaciji u Siriji i izraelskim napadima u kompleksu Al-Akse, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetivši da je Republika Turska zbrinula više dva miliona izbjeglica iz Sirije i Iraka, bez obzira na njihovu vjersku ili etničku pripadnost, Erdogan je u razgovoru sa Merkelovom kazao da međunarodna zajednica, posebno Evropska unija moraju poduzeti određene korake i preuzeti dio tereta aktuelne krize.

Erdogan je kazao da je Turska svojim postupcima pokazala više evropskih vrijednosti od članica Evropske unije koja je osnovana na bazi tih vrijednosti, te dodao da su turske spasilačke ekipe obalske straže ove godine u Sredozemnom moru spasile više od 50.000 migranata, što je jednako broju spašenih u prethodnih pet godina.

Kancelarka Merkel je kazala da je Turska svojim postupcima sa izbjeglicama zaslužila svaku pohvalu, te dodala da Njemačka ove godine planira primiti do milion izbjeglica.

Ističući saglasnost sa Erdoganom o neophodnosti preuzimanja veće odgovornosti od svih članica EU, Merkel je kazala da je važan dijalog sa Turskom kako bi se migracije odvijale kontrolirano i planski.
Erdogan i Merkel su najavili nastavak njihovog kontakta o ovim pitanjima i održavanje zajedničkog susreta u skorijoj budućnosti.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.