GP BiH: Nije zabilježen ulazak izbjeglica na teritoriju BiH

Prema informacijama kojima raspolaže Granična policija BiH, nema nikakvih novosti na graničnim prijelazima prema Srbiji i Crnoj Gori vezano za izbjeglice i migrante s Bliskog Istoka.

Kako je kazala portparolka Granične policije BiH Sanela Dujković, za sada nije zabilježen prelazak državne granice većih grupa izbjeglica iz Sirije, Afganistana i drugih zemalja.

Ona je dodala kako je Granična policija BiH u posljednja dva mjeseca preduzela brojne aktivnosti u vezi s navedenom problematikom, u sklopu kojih su sačinjeni lokalni i regionalni operativni planovi za postupanje u slučaju dolaska većeg broja izbjeglica.

Sačinjen je Okvirni plan djelovanja Granične policije BiH u slučaju masovnog izbjegličkog i migracijskog priliva na teritoriju BiH, kojim je predviđeno preraspoređivanje ljudskih i materijalno – tehničkih resursa u skladu s mogućnostima na dijelove državne granice gdje bi se ukazala potreba.

Također, Vijeće ministara BiH je usvojilo informaciju o procjenama i mogućnostima BiH u vezi s izbjegličkom krizom u regiji i Evropskoj uniji, kao i plan hitnih mjera za osiguranje dodatnih kapaciteta, kontrolu i upravljanje masovnim dolaskom izbjeglica u BiH.

“Planom hitnih mjera osigurava se human tretman izbjeglica, u skladu sa zakonodavstvom iz oblasti migracija i azila i međunarodnim pravom, a da se pri tome sigurnosna prijetnja svede na minimum”, istakla je Dujković.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.