Hrvatska zatvorila granične prelaze sa Srbijom

Hrvatska je zatvorila sedam od osam graničnih prelaza sa Srbijom nakon što je više od 11.000 izbjeglica ušlo u ovu zemlju, te su pokušavali da preko kukuruznih polja, izbjegavajući policiju dođu do Slovenije. Slovenija obustavila željeznički saobraćaj sa Hrvatskom.

Prema posljednjim podacima, jutros je otvoren samo granični prelaz Bajakovo na auto-putu Beograd-Zagreb, javlja Rojters.

Zvaničnici u Zagrebu rekli su da su nisu imali izbora nakon što je više od 11.000 migranata ušlo u zemlju, prenosi Bi-Bi-Si.

U međuvremenu, susjedna Slovenija prekinula je željeznički saobraćaj na glavnoj liniji iz Hrvatske nakon što je zaustavila voz sa izbjeglicama na slovenačkoj strani granice.

Slovenske željeznice objavile su u četvrtak navečer da su do daljnjega otkazale međunarodne vozove Hrvatske preko Dobove zbog mogućnosti da ih koriste migranti.

Također, 17.septembra Njemačke željeznice obustavile su promet međunarodnih vlakova između Austrije i Njemačke pa time i međunarodne vozove koji voze iz i prema Hrvatskoj.

Izbjeglice već dva dana ulaze u Hrvatsku, jer je put preko Mađarske blokiran zbog postavljene ograde, mogućnosti krivičnog gonjenja i policije koja je upotrijebila suzavac i vodene topove protiv migranata.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.