Nizam: BiH bi mogla postati sabirni centar izbjeglica

“Nemamo zabilježenih kretanja izbjeglica prema BiH. Hrvatska je zatvorila sedam od osam granica sa Srbijom i stvara se čep na srpsko-hrvatskoj granici što bi moglo uzrokovati da izbjeglice krenu prema BiH”, kazao je Izet Nizam, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine.

Nizam je istakao ukoliko bi došlo do ad hoc prijema, BiH može odmah primiti 700 osoba.

Na pitanje da li BiH ima strategiju za izbjegliču krizu, Nizam je rekao: “Imali smo sastanak i svako je iznio svoj stav. Strategije i planovi su morali biti završeni. Što se tiče službe za poslove sa strancima, danas ćemo konkretno podijeliti zadatke ukoliko dođe do ove situacije.”

Granični prijelazi Bijeljina, Zvornik i Trebinje su potencijalni ulazi izbjeglica u BiH.

“Izbjeglice prelaze na ilegalne granične prijelaze. Ove tri granice su potencijalne, a Bijeljina i Zvornik su prirodne granice jer imamo rijeku Drinu”, izjavio je Nizam.

BiH bi mogla postati sabirni centar izbjeglica, poručio je on.

“Schengenski sporazum je propao, Njemačka ga je ukinula, pridružile se Austrija i Slovenija. Ako se Evropa ogradila, ostaje BiH, a dolazi nam zima. Što se tiče humanog aspekta mi ćemo svi pomoći, ali sa sigurnog moramo dobro otvoriti oči i pratiti šta se dešava na terenu”, kazao je Nizam.

On je pojasnio da je svaka institucija dobila zadatak od Vijeća ministara da pripremi plan prihvatnih centara.

“Oni bi trebali biti blizu graničnih prijelaza kako bi imali kontrolu nad tim osobama”, rekao je zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*