More izbacilo tijelo četverogodišnje djevojčice iz Sirije

More je izbacilo tijelo četvorogodišnje djevojčice iz Sirije na plažu na zapadnoj obali Turske, javili su državni mediji, samo nekoliko sedmica nakon što su objavljene fotografije sirijskog dječaka Aylana Kurdija.

Tijelo djevojčice, koja još nije identifikovana, pronađeno je na plaži u gradu Češme, u provinciji Izmir, nakon što je u Egejskom moru potonuo brod sa 15 Sirijaca tokom plovidbe u pravcu grčkog ostrva Kios, javlja Anadolija.

Turska Obalska straža spasila je preostalih 14 Sirijaca, među njima osmoro djece, sa gumenog čamca. Čini se da je djevojčica jedina žrtva.

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus rekao je danas da je turska Obalska straža spasila više od 53.000 migranata od početka godine, prenosi AFP.

On je dodao da je 274 migranta nastradalo u turskim vodama ove godine pokušavajući da se domogne Grčke. Kurtulmus je rekao da je Turska do sada potrošila skoro sedam milijardi eura za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica.

U najnovijoj tragediji, 22 osobe koje su krenule iz Turske utopile su se u utorak, 15. septembra, kada je njihov drveni brod potonuo kod ostrva Kos.

Turska je od početka sukoba u Siriji 2011. godine primila 2,2 miliona sirijskih izbjeglica.

Fotografije trogodišnjeg Sirijca Axlana Kurdija, čije je tijelo more izbacilo na obalu Turske, šokirale su svijet. On je bio na brodu koji je potonuo na putu za grčko ostrvo Kos.

(Srna/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.