Završena konferencija “Pogledi”: Najvažniji konsenzus

U vremenu koje je pred nama biće potrebno da bh. političari i svi oni koji donose odluke ulože više napora i energiju usmjere na ciljeve oko kojih postoji ili se može postići konsenzus, navodi se u zaključcima Konferencije “Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma – Pogledi” održanoj danas u Banjaluci.

“Jedino će na taj način građani ove zemlje osjetiti dobrobit i najveću vrijednost mirovnog sporazuma, a to je izgradnja drušva u miru. Naše različitosti treba da budu naše bogatstvo, a ne prepreka ka saradnji i razumijevanju”, navodi se u zaključcima nakon tri panel diskusije održane u sklopu ove konferencije.

Svi panelisti konferencije povodom 20. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma složili su se da je “Dejtonski mirovni sporazum od istorijskog značaja, jer je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini, ponudio mogućnost trajnog mira, suživota, povratka izbjeglih i raseljenih, pronalazak nestalih, procesuiranje odgovornih, te mogućnost izgradnje države utemeljene na entitetima, pravima konstitutivnih naroda i ravnopravnosti građana”.

U okviru konferencije održane su tri panel diskusije “Pogledi iznutra”, “Pogledi regiona” i “Pogledi izvana”. Konferenciju je otvorio ženski kamerni hor “Banjalučanke”, nakon čega je prisutne pozdravila Sandra Gojković Arbutina, glavna i odgovorna urednica Nezavisnih novina, Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke i Matt Joseph, izaslanik gradonačelnice Dejtona Nan Whaley.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*