Obilježena 12. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra

Minutom šutnje i učenjem Fatihe, te prigodnim govorima, danas je obilježena 12. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari, u kojem je do danas ukopano 6.377 žrtava srebreničkog genocida iz jula 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći o značaju ovog mjesta za preživjele žrtve, Hatidža Mehmedović je izjavila da je to za njih sveto mjesto i podsjetila da se za brojnim ubijenim Bošnjacima još uvijek traga.

“Mnogi oni koji su ubijali, zatrpavali i prekopavali masovne grobnice nagrađeni su slobodom, a žrtve žive sa svojim bolom. Čim zločinci nisu kažnjeni, to je podsticaj za nova krvoprolića i nove genocide”, smatra Mehmedović.

Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice, rekao je da se u proteklih 12 godina u Memorijalnom centru Potočari mijenjao samo broj bijelih nišana, odnosno povećavala se cifra ukopanih žrtava.

“Ovo je oficijelno spomen-obilježje i državna institucija. Generalno, ovo je planetarno mjesto i dobro je da svijet za njega zna, a za nas preživjele, ovo je stalno podsjećanje na bol s kojim živimo. Dobro je što će država voditi računa o ovom mjestu i onda kada nas ne bude”, rekao je Duraković.

Obilježavanju ove godišnjice prisustvovalo je i 200 branilaca i građana Konjica.

Inače, na mjestu gdje je bila baza holandskog vojnog bataljona, koji je trebao biti garancija za zaštitu života u Srebrenici, UN-ovoj zaštićenoj zoni, prije 12 godina ukopane su prve identificirane žrtve. Gradnja centra odvijala se u više faza, a kompleks još uvijek nije dovršen.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.