Beograd: Održana “Parada ponosa”, hiljade policajaca čuvalo nekoliko stotina aktivista LGBT zajednice

Uz jake mjere sigurnosti, u centru Beograda danas je održana “Parada ponosa 2015”. Istovremeno je održana i parada “trans osoba”. Centralne beogradske ulice bile su od jutros zatvorene za saobraćaj, policija, žanadrmerija i specijlani odredi policije bili su rapoređeni na više mjesta i raskrsnica.

Nekoliko desetina pravoslavnih vjernika, sveštenika i monahinja je zbog održavanja Parade ponosa protestovalo skoro tri sata u blizini crkve Svetog Marka.

Beogradski mediji su javili da je uhapšeno nekoliko destina osoba, među kojima sedmorica sa fantomkama, u pokušaju da napadnu učesnike parade.

Aktivisti LGBT zajednice okupili su se u podne ispred zgrade Vlade Srbije, a šetnja je počela pola sata kasnije, ulicom Knez Miloša, do Treazija i platoa ispred Skupštine Srbije.

Organizatori Parade su na početku kolone nosili transparent “Moja prava, moji zahtjevi”. U šetnji je bilo nekoliko stotina aktivista iz Srbije, Makedonije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i ostalih zemalja regiona i Evrope.

Oni su tokom šetnje nosili balone i zastave duginih boja, a s razglasa je puštana muzika. Učesnici Parade su tokom šetnje bili pozdravljeni od pojedinih građana, sa balkona i prozora.

Nekoliko desetina trans osoba koji su se okupili u Pionirskom parku, kod zgrade Predsjedništva Srbije, pridružilo se šetnji LGBT osoba.

Na Terazijama, kod spomenika žrtvama fašizma učesnici Parade su izrazili protest protiv fašizma i kapitalizma i pozvali na solidarnost sa izbjeglicma isticanjem transparenta “Europe open your gates!”.

Pored predstavnika iz EU i ambasadora SAD, Italije, Švedske i drugih, u koloni su bili i ministrica za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska prava Meho Omerović, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Mali je rekao da je došao na Paradu kako bi u svijet otišla slika Beograda, kome građani ne prihvataju diskriminaciju ni po nacionalnoj, vjerskoj i seksualnoj osnovi, kao modernog i otvorenog grada i da bi naredne godine na Paradi želio vidjeti i predsjednika Vlade Srbije.

“Nadam se da će tako i biti. Znam koliko se predsednik vlade protivi ovim događajima, ali nije imao nikakav problem da i ja dođem ovde. Osećam se sigurno kao i ovi ljudi ovde. To je veliki znak za Srbiju i pokazuje da idemo napred i da smo drugačija i normalna zemlja“, izjavio je gradonačelnik Beograda.

– Zahtjev za istopolne brakove u Srbiji –

Jedan od organizatora, Boban Stojanović, kazao je da je sretan što se Parada održava bez napetosti, tenzija i protesta. On je rekao da Parada ponosa ima zahtjeve koji se odnose na usvajanje zakona o “istopolnim partnerstvima” i regulisanje pravnog statusa trans osoba nakon promjene pola.

“Veoma smo srećni što se desio taj dan. Parada ponosa ima nekoliko važnih zahteva koji se odnose na usvajanje zakona koji bi štitili prava LGBT zajednice. Jedna od tih zakona je o istopolnim partnerstvima”, izjavio je Stojanović.

Šetnja je završena na platou ispred Skupštine Srbije gdje su se obratili aktivisti LGBT zajednice iz Srbije i Evrope, kao i trans osobe.

Centar Beograda su skoro tri sata, za vrijeme održavanje Prajda, nadlijetali helikopteri, na ulicama je među velikim brojem policajaca bila i konjica i policija u opremi za razbijanje protesta.

– Protest pravoslavnih vjernika –

Sveštenici i pravoslavni vjernici su na par stotina metara od platoa Skupštine Srbije protestovali zbog održavanja Parade ponosa i čitali dijelove iz Biblije koji se odnose na Božju zabranu homoseksualizma.

Oni su nosili krstove, ikone i trasparente kojima su ukazivali na grijeh zbog održavanja i podrške današanjoj Paradi ponosa.

“Ne sodomskoj revoluciji”, “Bog i moral svetla lica, brak i djeca porodica”, pisalo je na transparentima.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*