Alzheimerovu bolest moguće otkriti pomoću pljuvačke

Kanadski naučnici su utvrdili da se Alzheimerova bolest može otkriti pomoću određenih komponenti pljuvačke, piše Anadolu Agency (AA).

Naučnici sa Univerziteta Alberta istraživali su pljuvačku dobrovoljaca koji su se priključili istraživanju vezanom za starenje. Tom prilikom oni su otkrili biološke pokazatelje Alzheimera za koje se vjeruje da će pomoći da se nekoliko godina prije otkrije oboljenje.

Stručni tim koji je radio na istraživanju uporedio je uzorke pljuvačke zdravih ljudi i onih koji su oboljeli od Alzheimera, te primijetio kako se pljuvačka oboljelih razlikuje.

Kanadski naučnici su istakli kako je pokazan način na koji se može razviti test kojim će se utvrditi da li postoji rizik od oboljevanja od Alzheimera.

Ovo istraživanje je prezentirano i na ovogodišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja oboljelih od Alzheimera koji se održao u SAD-u.

Prethodna istraživanja pokazala su kako će se dijagnoza o Alzheimeru moći utvrditi pomoću krvi. Američki naučnici otkrili su kako nivo određenih komponenti u krvi prije bolesti raste, a da nakon oboljenja počinje opadati.

 

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.