Sarajevo: Prezentacija i diskusija o Alternativnom izvještaju o napretku BiH

Prezentacija i diskusija o zapažanjima iz Alternativnog izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine 2015. godine na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, te o reformskom pristupu Evropske unije prema našoj zemlji, čiji je organizator Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine, bit će održani danas u Sarajevu.

Alternativni izvještaj o napretku predstavlja aktuelno stanje EU integracija Bosne i Hercegovine iz ugla organizacija civilnog društva, s ciljem uticanja na formuliranje zvaničnog Izvještaja o napretku koji kreira Evropska komisija i koji se objavljuje svake godine u oktobru.

Fokus prezentacije i diskusije biti će usmjeren na parlamente i vlade, javnu upravu, civilno društvo, pravosuđe, pristup pravdi i borbi protiv korupcije, te pitanje prioriteta reformske agende i zaštite osnovnih ljudskih prava manjinskih i ranjivih grupa.

Ovo je treći Alternativni izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine, a poglavlja koja su obrađena odnose se na pitanja stepena demokratičnosti i funkcioniranja države, vladavine prava i korupcije, ljudskih prava, naročito prava manjinskih i ranjivih grupa, tranzicione pravde, te osvrt na pitanja ekonomsko-socijalnih reformi.

Budući da je prošla godina bila izborna, te da je prolongirano formiranje vlada i uspostave vlasti na svim nivoima, proces provedbe odluka Evropske konvencije o ljudskim pravima (ECHR) u slučajevima “Sejdić i Finci” i “Zornić protiv Bosne i Hercegovine”, u potpunosti je marginaliziran i više ne predstavlja predmet rasprave, a interes međunarodne zajednice usmjeren je na ekonomsko-socijalna pitanja.

Znatan napredak do danas nije vidljiv. Očekivanja da će Opći izbori 2014. godine donijeti stabilnije političke strukture, spremne da se suoče sa različitim problemima, nisu ispunjena.

Od izbora do danas, Bosna i Hercegovina se nalazi u stanju konstantne političke krize. Reforme pravosuđa su zaustavljene, a Strukturirani dijalog za pravosuđe između Bosne i Hercegovine i Evropske unije ne pokazuje napredak. Manjinske i ranjive grupe i dalje žive u teškim uslovima.

Diskriminacija i nasilje su sveprisutni. Zakon o zabrani diskriminacije nije pokazao očekivane rezultate, imajući na umu da je u šest godina od njegovog donošenja, doneseno svega nekoliko pravosnažnih presuda. Sveobuhvatne antidiskriminacijske politike ne postoje, saopćeno je iz Inicijative za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*