Fotografija koja otkriva stvarnost klimatskih promjena

Ovu šokantnu i žalosnu fotografiju snimila je fotografkinja Kerstin Langenberger u Svalbardu.

Langerberger je željela dokazati da iako lokalni naučnici tvrde da je populacija polarnih medvjeda u Svalbardu stabilna, ona neprestano zapaža mršave i izgladnjele ženke: „Vidim kako se ledenjaci pomiču za desetke i stotine metara svake godine. Vidim da ledeni pokrov nestaje rekordnom brzinom. Da, vidjela sam polarne medvjede koji dobro izgledaju – no, vidjela sam i mrtve i izgladnjele medvjede. Medvjede koji hodaju obalom tražeći hranu, pokušavajući uloviti jelene, medvjede koji jedu ptičja jaja, mahovinu i morsku travu. Shvatila sam da su debeli polarni medvjedi gotovo isključivo mužjaci koji ostaju na ledenom pokrivaču cijele godine. Ženke, s druge strane, odlaze na kopno kako bi okotile mlade i većinom su mršave. Kako se ledeni pokrivač sve više i više povlači iz godine u godinu, one ‘zaglave’ na kopnu gdje nema mnogo hrane.”

Biolog Ian Bullock prije tri godine posjetio je Arktik i vidio nešto što ga je zaprepastilo – mršavu ženku polarnog medvjeda, koja skriva svoje mlado, kako se bori s mnogo većim, snažnijim mužjakom za hranu. Nije imala mnogo šanse, što samo dokazuje koliko je bila očajna. I on smatra da je to posljedica povlačenja ledenih kapa i ledenih santi koje polarni medvjedi koriste kao platforme za lov na tuljane. Madvjedi su osuđeni na manje područje i na veću konkurenciju.

„Bila je to najmršavija ženka koju sam ikad vidio. S njom je bilo samo jedno mladunče, što implicira da je drugo već izgubila. Ako se ne može hraniti, ne može ni dojiti mlado; kad joj je mlado gladno, još joj je teže efikasno se posvetiti lovu, a prema onom što sam vidio, i ona i mladunče su u opasnosti. Zbog toga je napala ječeg mužjaka s hranom. Bila je dovoljno gladna da toliko riskira”, kaže Bullock.

Još jedan žalostan slučaj izgladnjelog polarnog medvjeda pronađen je prije dvije godine, također u okolici Svalbarda na najsjevernijem dijelu Norveške. Norveški polarni institut je u travnju 2013. godine pronašao zdravog polarnog medvjeda te ga pregledao i čipirao. Međutim, životinja je spala na kost i kožu kad je grupa istraživača nabasala na njegovo truplo u kolovozu 2013.

„S obzirom na položaj trupla, medvjed je jednostavno pao od iznemoglosti i tako uginuo. Ne postoje nikakvi vanjski znakovi sala, te se sva težina medvjeda svela na nešto malo više od puke kosti i kože”, kaže stručnjak za polarne medvjede i profesor sa Sveučilišta Alberta, dr. Ian Stirling.

Polarni medvjedi su ugrožene životinje jer se smatra da im se populacija smanjila za 30% unazad tri generacije (45 godina), prema rezultatima Međunarodne zajednice za očuvanje prirode (eng. The International Union for Conservation of Nature). Glavni uzrok je smanjivanje i nestajanje staništa uslijed klimatskih promjena.

Budućnost polarnih medvjeda nije baš svjetla. Međunarodna zajednica za očuvanje prirode kaže: „Globalne klimatske promjene su neprestana prijetnja staništu polarnih medvjeda. Posljednje procjene povlačenja morskog leda, njegove čvrstoće i vremena za koje će se dijelovi leda odvojiti od ledenog masiva, predviđaju dramatično smanjenje ledenog pokrivača na moru u sljedećih 50 do 100 godina.”

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*