Građani nezadovoljni zbog spore dinamike izgradnje novih stambenih objekata – Gradska uprava ne može uticati na procedure UNDP-a

Neformalna grupa građana, kojima su u velikim nepogodama u Tuzli, u maju 2014. godine uništene kuće, okupili su se jutros ispred zgrade Gradske uprave. Na ovaj potez su se odlučili jer su nezadovoljni sporom dinamikom izgradnje zamjenskih stambenih objekata i za to optužuju Gradsku upravu.

Iz Gradske uprave podsjećaju da je za izgradnju objekata zadužen UNDP, a da je Gradska uprava svoj dio posla odavno realizovala.

Za 130 porodica čiji su objekti uništeni do sada su raspisana tri konkursa, i tri puta su dodijeljeni placevi. Više od 60 građana dobilo je zamjenske placeve, a određen broj porodica se nije prijavljivao niti na jedan konkurs, naglasio je Slavko Stjepić, šef Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoline Grada Tuzle.

Kada su u pitanju finansijska sredstva, Grad je odmah nakon elementarne nepogode raspisao konkurs i dodijelio određena sredstva svim građanima koji su aplicirali i ispunili kriterije, i to do 10.000 KM za one kojima su kuće uništene i do 5.000 KM za one kojima su kuće oštećene.

Gradnja novih objekata započela je samo na placevima koje je Grad dodijelio, tako što je UNDP obećao paket od 20 montažnih objekata.

Na lokalitetu Plane izgrađeno je 6 temelja za kuće, jučer je počela izgradnja temelja na Paša bunaru za jednu kuću, a jutros su započeli pripremni radovi na Kozlovcu, gdje će biti postavljeno 8 montažnih kuća. S obzirom na to da je jedan broj građana koji je aplicirao za dodjelu montažnih kuća u međuvremenu odustao, UNDP je zatražio spisak novih zainteresovanih. Iz Gradske uprave im je dostavljen spisak sa 8 novih građana koji žele montažne objekte.

Grad Tuzla se obavezao da će svi novoizgrađeni objekti besplatno dobiti građevinske dozvole, biti priključeni na  komunalnu infrastrukturu, a Elektrodistribucija će besplatno priključiti električnu energiju.

U Gradskoj upravi razumiju nezadovoljstvo zbog spore realizacije. Ističu da, na žalost, ne mogu uticati na procedure po kojima radi UNDP.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*