Potpisan sporazum o redovnom zračnom prometu BiH i Švicarske

Ministar komunikacija i prometa u ime Vijeća ministara BiH Slavko Matanović i veleposlanik Švicarske u BiH Heinrich Maurer uime Švicarskog federalnog vijeća danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o redovitom zračnom prometu između Švicarske i BiH.

Sporazum je rezultat uspješno okončanih pregovora dviju država i sveobuhvatno uređuje međudržavne odnose zračnog prometa.

Sporazum omogućuje zrakoplovnim prijevoznicima obiju zemalja uspostavu izravnih zračnih linija između Švicarske i BiH, osiguravajući im pristup ovim tržištima sukladno propisima za obavljanje zračnog prometa.

Zaključivanjem tog sporazuma stvoren je pravni okvir koji ispunjava trenutačne, ali i buduće potrebe civilnog zrakoplovstva.

Švicarski međunarodni zrakoplovni prijevoznik SWISS od aprila 2015. godine izravno prometuje iz Sarajeva za Cirih i Ženevu.

Od oktobra SWISS će letjeti tri puta sedmično iz Sarajeva za Cirih i jednom sedmično za Ženevu.

Zrakoplovna kompanija WIZZ Air također je uspostavila izravne letove između Švicarske i BiH, na relaciji Tuzla – Bazel, koji se obavljaju dva puta sedmično, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(RTV7/N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*