Cesta prema Aerodromu Tuzla proglašena značajnom za TK

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku kojom je cesta, od ulaza u putnički terminal Međunarodnog aerodrom Tuzla do priključka na regionalnu cestu R-469 Živinice – Međaš u dužini od 800,00 m, proglašena cestom od značaja za Tuzlanski kanton.
Odlukom je zadužena Javna ustanova Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona da u redovno održavanja regionalnih cesta uvrsti i ovu cestu. U sklopu redovnog održavanja regionalnih cesta, a na zahtjev menadžmenta JP „Međunarodni aerodrom Tuzla” i uz saglasnost Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja, prema Odluci, vršiti će održavanje i poletno-slijetne staze Aerodroma, kao i zimsko čišćenje u posebno otežanim okolnostima kada je dubina snježnog pokrivača veća od 5 cm.

S obzirom na to da je spojna cesta koja vodi do terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla ponovno postala nekategorisana cesta, da bi ovu cestu redovno održavala Direkcija regionalnih cesta TK, koja isključivo održava regionalne ceste bilo je neophodno ponovno proglasiti ovu cestu cestom od značaja za Tuzlanski kanton.

Opravdanost proglašenja proizilazi iz činjenice da je JP „Međunarodni aerodrom Tuzla” preduzeće koje je sa 100% državnim kapitalom, u stalnom uzlaznom trendu razvoja, ali još uvijek finansijski nedovoljno jako da samo finansira sve neophodne radove, a ni tehnički još uvijek nije dovoljno opremljeno, niti ima sredstava da to učini. Također, JP „Međunarodni aerodrom Tuzla” u skladu sa strateškim planovima Ministarstva i Vlade TK treba da se razvija u regionalni cargo centar koji može biti i veliki generator razvoja privrede i novog zapošljavanja na području Tuzlanskog kantona – saopšeno je.

(Tuzlainfo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*