Beograd: Rasprava o Iliji Jurišiću u Apelacionom sudu

U Apelacionom sudu u Beogradu danas će biti održan glavni pretres u drugostepenom postupku protiv  Ilije Jurišića, zbog optužbi da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine.

Iz Fondacije Istina Pravda Pomirenje (FIPP) navode da su informirani o tome da je Ilija Jurišić imao nezgodu, odnosno da su mu usljed pada slomljena dva rebra, te da je u međuvremenu medicinski zbrinut na UKC Tuzla.

Iako je ranije najavljeno da će zbog novonastalih okolnosti rasprava u ovom predmetu biti odgođena, iz FIPP-a ističu da je Jurišić dao saglasnost svom advokatu da se rasprava održi bez njegovog prisustva.

Nadalje, podsjećaju da je odluku o otvaranju rasprave Apelacioni sud u Beogradu donio 2. aprila 2015. godine kada je raspravljao po žalbi advokata Ilije Jurišića na prvostepenu odluku Višeg suda u Beograda.

Naime, Viši sud je u ponovljenom postupku, ne osvrćući se na stavove Apelacionog vijeća, koji je jednom već poništio prvostepenu presudu i ukinuo pritvor, Jurišiću ponovo izrekao kaznu od 12 godina zatvora.

Za raspravu 23. septembra predviđeno je ponovno ispitivanje sudskih vještaka Milana Stojkovića i Slobodana Jovičića, navodi se u saopćenju iz FIPP-a.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.