Ljekari upozoravaju na veliko prisustvo nadriljekara u regionu

Nakon tragične smrti 9-godišnjeg dječaka u Hrvatskoj, čiji su roditelji odbili kemoterapiju te su zdravlje svog djeteta prepustili iscjeliteljima, ljekari po ko zna koji put upozoravaju da su medicinske ustanove jedine te koje su kompetentne da liječe obljele, piše novinska agencija Patria.

Određeni oblici prirodne medicine poput uzimanja čajeva, pčelinjih proizvoda i slično svakako su poželjni prilikom liječenja, upozoravaju stručnjaci, no ljekari su jedini ti koji mogu odrediti na koji način oboljenju treba pristupiti, a to nikako ne smiju biti razni iscjelitelji koji nemaju nikakvo medicinsko obrazovanje.

Poznati osječki pedijatar dr. Igor Bereck rekao je za Index da se i najpoznatija imena takozvane “new-age medicine” i “alternative” služe opasnim lažima i prevarama a sve zbog želje za brzom i lakom zaradom.

Na sve veću pojavu nadriljekara kao i na sve učestalije korištenja google pretraživača kao izvora za dijagnozu obolenja upozorio i predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH prim. dr. Harun Drljević.

– Ljudi moraju prestati bolesti guglati po internetu! To ne samo da im neće donijeti nikakvu korist, već ozbiljno može zakomplikovati njihove zdravstvene probleme – izjavio je ranije dr. Drljević u intervjuu za agenciju Patria.

(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*