Ministrica Borovac posjetila ICMP u Tuzli

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac posjetila je danas Međunarodnu komisiju za nestale osobe (ICMP) u Tuzli, gdje je obišla prostorije i laboratorij Komisije te se informirala o načinu identificiranja posmrtnih ostataka, funkcioniranja laboratorija te drugim aktuelnostima u vezi s procesom identifikacije.

Borovac, koja je ujedno i prva ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH koja je posjetila ovu komisiju, istakla je da se želi na licu mjesta uvjeriti u proces rada na identifikaciji nestalih osoba, te dobiti kompletnu sliku o radu Instituta za nestale osobe u saradnji s ICMP-em.

-Moja želja je da se uvjerim u sam proces, njegovu važnost, da vidim praktično koliko sve ono što se radi doprinosi identifikaciji, što je zasigurno danas jedna impresivna slika i dokaz da bez ovakve institucije država BiH ne bi mogla da stane iza procesa traženja nestalih osoba – izjavila je ministrica Borovac.

Naglašava da je ogroman značaj identifikacije i svega što se radi kada su u pitanju nestale osobe, te da porodice nestalih moraju imati pravo na potpune informacije kako su stradali njihovi najmiliji.

Ocijenila je da joj je današnja posjeta omogućila da utvrdi koliko je nauka u funkciji pravde i dokle se došlo s identifikacijom.

Istakla je da je posebno interesira razlog zašto se proces identifikacije ne vrši užurbano te dodaje da bez nalaza poput onih koje ima Komisija, BiH ne bi mogla da utvrdi broj nestalih osoba.

-Pouzdanost identifikacije je veoma važna za porodice -kazala je Borovac, podvukavši da država mora preduzeti sve mjere na unapređenju identifikacije i traženju nestalih osoba.

Pohvalila je također način na koji se vrši identifikacija, čuvanje posmrtnih ostataka i postupanje s posmrtnim ostacima, ocijenivši kako je Centar za koordinaciju identifikacija (ICD) jedan od najbolje opremljenih centara za čuvanje posmrtnih ostataka.

Šef Odjela Međunarodne komisije za nestale osobe Edin Jašaragić kazao je da je u bazi ICPM-a trenutno oko 8000 aktivnih slučajeva, za koje posjeduju dovoljan broj referentnih uzoraka.

Pojašnjava da većina tih slučajeva nema odgovarajuća DNK podudaranja.

Za područje bivše Jugoslavije dosad je, precizirao je, urađeno 17.900 identifikacija na osnovu poređenja DNK profila.

(Sensservis/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*