Hitno zasjedanje CEFTA-e ako blokada granica potraje

Ukoliko blokada graničnih prelaza s Hrvatskom ne bude ukinuta, Srbija, Makedonija i BiH zatražit će hitno zasjedanje Komiteta CEFTA-e, kako bi od svih ostalih članica CEFTA sporazuma zatražile jedinstven nastup i mjere prema Hrvatskoj, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu trgovine Republike Srbije.

Ovo je jutros dogovoreno tokom telefonskog razgovora potpredsjednika srbijanske Vlade i ministra trgovine Rasima Ljajića s potpredsjednikom Vijeća ministra i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i zamjenikom ministra ekonomije Makedonije Hristijanom Delevim.

Oni su, kako je rečeno Tanjugu, razgovarali o zajedničkom nastupu tri države prema blokadi drumskog i teretnog saobraćaja koju provode hrvatske vlasti na graničnom prelazu Batrovci – Bajakovo.

Ljajić, Šarović i Delev saglasili su da je neophodno da Hrvatska što hitnije odblokira prelaz Batrovci – Bajakovo za cjelokupan saobraćaj, jer osim Srbije, i BiH i Makedonija, veliki dio svog teretnog saobraćaja obavljaju preko ovog tranzitnog koridora.

“Tokom razgovora ocijenjeno je da se šteta prouzrokovana blokadom u sve tri zemlje već sada mjeri milionima eura i da bi dalja primjena ove diskriminatorske mjere s hrvatske strane mogla ugroziti ekonomije Srbije, BiH i Makedonije, koje su uz to jedne od vodećih vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske”, rečeno je Tanjugu iz Ministarstva trgovine.

Ljajić se, također, jutros sastao s veleposlanikom Turske Mehmedom Kemalom Bozajem, koji je izrazio zabrinutost zbog višednevne blokade koju na graničnom prelazu Batrovci Bajakovo, s obzirom na to da je u koloni dugoj 20 kilometara veliki broj turskih kamiona.

Turska ekonomija trpi veliku štetu zbog blokade, naveo je Bozaj.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.