Stanovi su najskuplji u Hong Kongu, a gdje su najjeftiniji?

Najskuplji stanovi na svijetu nalaze se u bivšoj britanskoj koloniji, Hong Kongu, gdje za jedan kvadratni metar stana u prosjeku treba izdvojiti 13.707 eura, pokazalo je najnovije istraživanje konsultantske kuće CBRE. Drugo i treće mjesto po skupoći stanova, na listi koja obuhvata 31 veliki grad, zauzimaju London i New York.

Uprkos mjerama vlasti Hong Konga protiv “divljanja” cijena, među kojima je i pooštravanje uslova za dobijanje stambenih kredita, cijene na tržištu nekretnina u 2014. skočile su prosječno 13,5 posto, a u toku prvih pet mjeseci tekuće godine još 7,2 posto, prenosi francuski list Figaro.

Nedovoljna ponuda stanova u toj zemlji ostaje i dalje glavni problem, uz činjenicu da se broj građevinskih parcela posljednjih godina nije povećao na teritoriji sa sedam miliona stanovnika, što objašnjava pritiske na cijene nekretnina, objašnjava se u studiji.

Prosječna cijena stanova u Londonu iznosi 9.921 euro po kvadratu, a najveći rast cijena zabjelježen je kod stanova u centru, koji su od 2009. poskupjeli čak 86 posto. U predgrađu britanske prijestonice u istom periodu cijene su skočile 63 posto.

U New Yorku, koji po skupoći nekretnina drži treće mjesto u svijetu, prosječna cijena kvadratnog metra stana je 8.162 euro, dok se francuska prijestolnica nalazi na četvrtom mjestu, sa cijenom od 8.017 eura u prosjeku po kvadratu. Troškovi života u Parizu među najvišima su u Evropi, konstatuje CBRE, dodajući da su samo 33 posto Parižana vlasnici osnovnog prebivališta.

Peto mjesto u svijetu po visini cijena stanova zauzima Singapur (7.830 eura po kvadratu). Slijede Tokio (6.757 eura), Los Angeles (6.500 eura), Milano (5.275 eura), Rim (5.071 euro) i Edinburg (4.958 eura po kvadratu).

Suprotno, najjeftiniji gradovi, kada je riječ o stanovima, jesu Istanbul (1.075 eura), Johannesburg (1.164 eura) i ekonomski i finansijski centar Južnoafričke Republike, Capetown (1.583 eura po kvadratnom metru).

Među 10 gradova koji nude najpovoljnije stanove nalaze se i tri sa Juga Evrope, pogođena snažnom krizom na tržištu nekretnina posljednjih nekoliko godina – Lisabon, Madrid i Barcelona.

Prosječna cijena stanova u Lisabonu je 1.853 eura po kvadratu. U Madridu, gdje cijena iznosi 2.345 eura, čak 78 posto stanovnika posjeduje vlastiti stan, naglašava se u studiji. U Barceloni za kvadrat stana treba izdvojiti prosječno 2.375 eura.

U top 10 gradova u svijetu s najjeftinijim stanovima nalaze se i Toronto (2.120 eura), Chicago (2.240 eura) i Sydney (2.465 eura po kvadratnom metru), dodaju iz CBRE.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.