Vlasenica: Danas obilježavanje godišnjice stradanja Bošnjaka u logoru “Sušica”

Savez logoraša u BiH, Medžlis Islamske zajednice Vlasenica i “Preporod” Vlasenica organizirat će danas obilježavanje 23. godišnjice stradanja Bošnjaka u logoru “Sušica” u Vlasenici.

Polazak kolone učesnika Marša zakazan je za 07.30 sati. U poslijepodnevnim satima u vlaseničkoj džamiji Hajrija bit će proučen tevhid, nakon čega će kolona porodica nestalih i nekadašnjih logoraša krenuti prema logoru “Sušica” gdje će se oko 15 sati sastati s kolonom učesnika Marša.

U 15 sati u prostoru nekadašnjeg logora bit će održan historijski sat u kome će učešće uzeti članovi Saveza logoraša u BiH, preživjeli logoraši iz Vlasenice i gosti.

Od 16 sati učesnici će mirnom šetnjom ulicama Vlasenice proći do Šehidskog mezarja Rakita, gdje će biti proučena dova i odata počast svim nevino ubijenim Vlaseničanima.

Sušica – Logor za Bošnjake sjeveroistočne Bosne
Kroz logor “Sušica” u 1992. godini prošlo je više od 8.000 Bošnjaka Vlasenice i Podrinja. Od maja do kraja septembra 1992. godine to je bio logor za Bošnjake sjeveroistočne Bosne. Kroz logorske torture “Sušice” su prošli Bošnjaci iz Rogatice, Sokolca, Han Pijeska, Žepe, Vlasenice, Milića, Zvornika, Bratunca, Srebrenice, Šekovića i Kalesije.

U logoru je ubijeno više od 1.600 osoba, dok su mnogi doživjeli najgora maltretiranja, silovanja, iživljavanja i deportacije u ostale logore za nesrpski narod, najprije u Batković, a nerijetko su Bošnjaci izvođeni na ratne linije kao živi štit, saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*