Vlada Srbije ukinula blokadu granice, odluka stupila na snagu

Na vanrednoj sednici Vlade Srbije u petak uveče doneta je odluka o ukidanju blokade granice prema Hrvatskoj za teretna vozila i robu. Odluka je stupila na snagu odmah i kamioni i roba iz Hrvatske nakon 22.00 sata krenuli su po uobičajenoj proceduri da ulaze u Srbiju.

U tekstu odluke navodi se da je vlada stavila van snage zaključak o uvođenju kontramera Republike Srbije na jednostrane mere koje je Vlada Republike Hrvatske uvela protiv vitalnih ekonomskih interesa Republike Srbije.

Na početku sednice premijer Aleksandar Vučić je kazao da je odluku Hrvatske smatra pobedom razuma bez obzira na motive koji su vodili Vladu Hrvatske. “Ja to ne smatram velikom pobedom Srbije i naše vlade, nego pobedom razuma, pobedom budućnosti”, kazao je on.

„Kao što vidite, i naša reakcija od slanja pisma i razgovora, kao i ove mere, donele su rezultat i građani od danas posle podne mogu da putuju preko republike hrvatske bez diskriminacije. Od večeras, kada budemo doneli predlog zaljučka, biće omogućen ulaz kamionima s hrvatskim registarskim tablicama. Druga stvar, je slobodan ulaz za svu hrvatsku robu“, kazao je on na delu sednice otvorenom za javnost.

„Ovim pokazujemo da nijednog sekunda nismo želeli političke i ekonomske sukobe. Naša je ideja da pre svega ekonomski napredujemo“, dodao je Vučić.

Hrvatskim građanima i privrednicima on je poručio da su dobrodošli u Srbiju i izvinio im se što je Srbija morala da na dan i po zaustavi ulaz hrvatske robe u zemlju. „S Hrvatskom žeilmo najbolje odnose i daćemo sve od sebe da takve odnose izgradimo“.

Takođe, on je napomenuo da je Evropska unija odigrala veliku ulogu i da je pokazala da vladavina prava nije prazna sintagma, jer se EU držala poštovanja Ugovora u stabilizaciji i pridruživanju.
Potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić kazao je da ukidanje jednostranih i protivpravnih mera Hrvatske na granici sa Srbijom predstavlja veliki i značajan uspeh Vlade Srbije, ali i ogroman poraz neodgovorne politike Vlade Hrvatske na čelu sa Zoranom Milanovićem.

“To je ono što danas razlikuje Srbiju u odnosu na decenije iza nas, činjenica da smo imali podršku EU i drugih partnera za politiku vlade. To govori o promeni uglada Srbije u svetu”, rekao je Dačić na sednici vlade.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*