Bakić: Slijedi bolja kontrola rada udruženja i fondacija

Izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama, koje je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo na prijedlog Ministarstva pravde BiH, bit će poboljšane odredbe koje se odnose na nadzor rada udruženja i fondacija u cilju sprječavanja njihovog nezakonitog djelovanja i eventualnih zloupotreba, potvrdila je glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Ona pojašnjava da nadzor i kontrolu rada registrovanih udruženja i fondacija, ovisno o njihovom sjedištu, ubuduće trebaju obavljati nadležne institucije entiteta i Distrikta Brčko BiH u čijoj nadležnosti je kontrola finansijskog poslovanja tih pravnih subjekata.

“Precizirano je da, pored toga što su kontrolu rada dužni vršiti članovi i nadležni organi udruženja i fondacija, nadzor provode i nadležni organi vlasti u čije područje spada praćenje stanja u oblasti na koju se odnosi djelatnost, i to prema sjedištu udruženja”, navodi Bakić.

Dodaje da je odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH jasno i nedvosmisleno definisan način provedbe programa i projekata od javnog interesa, data definicija šta se podrazumijeva pod programima i projekatima i aktivnostima od javnog interesa. Utvrđena je i obaveza udruženja i fondacija koji su dobili sredstva za realizaciju programa ili projekta od javnog interesa, da davaocu sredstava podnosi izvještaj o utrošku, kao i da informira javnost o tome putem web-stranice.

Bakić navodi da se na taj način prvenstveno željelo osigurati neophodnu transparentnost i javnost u radu udruženja i fondacija.

Po njenim riječima, izmjene zakona posebno se odnose na preciziranje i bolje razumijevanje normi prilikom osnivanja udruženja i fondacija.

Cilj je zakon učiniti što jednostavnijim za primjenu, te razjasniti određene nedorečenosti koje su identifikovane, a koje su prisutne u postupku primjene zakona u praksi.

Iz Ministarstva pravde BiH ističu da su sve izmjene rezultat zajedničkog rada vlasti i nevladinog sektora, jer su u procesu javnih konsultacija, značajan doprinos u izradi kvalitetnijih zakonskih rješenja dali predstavnici brojnih udruženja, fondacija i drugih pravnih subjekata.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH utvrdilo je Vijeće ministara BiH početkom septembra i bit će dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*