Uz Svjetski dan turizma podsjećamo: Tuzla 2012. dobila nagradu Svjetske turističke organizacije UN-a

Uz Svjetski dan turizma podsjećamo da je Tuzla 2012. godine osvojila nagradu Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija UNWTO.

Podsjećamo, nagrada Odisej je Tuzli dodijeljena za inovacije u javnim politikama i upravljanju, za projekat „Valorizacija prirodnog naslijeđa – Panonska slana jezera u Tuzli“.

Kako je tada navedeno cilj projekta Panonskih slanih jezera bio je očuvati i efektivno koristiti prirodno i kulturno-historijsko nasljeđe u funkciji razvoja turizma, stvarati turistički brend sa fokusom na zapošljavanje, razvoj poduzetništva i privlačenje novih investicija u turizmu i srodnim djelatnostima, te stvoriti turističku atrakciju kao javno dobro dostupno za sve posjetitelje.

Sudeći po današnjim rekordnim posjetama jezerima, koji za ljeto 2015.godine iznose oko 377 hiljada kupača, bez evidencije posjeta ostalim društevnim, kulturnim i sportskim događanjima na jezerima, projekat je opravdao cilj. Panonska jezera nisu samo kupalište , nego i atraktivna lokacija za brojne domaće i međunarodne događaje u našem gradu.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*