Bh. delegacija na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

Članovi Stalne delegacije Parlamenta Bosne i Hercegovine učestvovat će danas u Strazburu u radu četvrtog dijela redovnog godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koje će u najvećoj mjeri biti posvećeno aktuelnoj izbjegličkoj krizi u Evropi.

Dnevnim redom jesenjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope predviđena je hitna rasprava o sveobuhvatnom humanitarnom i političkom odgovoru na migrantsku i izbjegličku krizu u Evropi.

U okviru ove teme učesnicima zasjedanja trebalo bi da se obrati Laura Boldrini, predsjednica Predstavničkog doma Parlamenta Italije, jedne od evropskih zemalja koja se najduže suočava sa izbjegličkom krizom.

Bit će riječi i o izazovima s kojima se suočavaju tranzitne države, kao i o hitnoj potrebi uspostavljanja novog evropskog sistema azila.

Tokom zasjedanja bit će raspravljano i o sprovođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, a jedna od tema biće i sloboda ispovjedanja vjere u demokratskom društvu.

U radu jesenjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koje će trajati do 2. oktobra, učestvovat će predsjedavajući Stalne delegacije Parlamenta Bosne i Hercegovine Senad Šepić, njegova zamjenica Borjana Krišto, član delegacije i potpredsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Mladen Bosić, te članovi delegacije Milica Marković i Željko Komšić, kao i Saša Magazinović, koji će učestvovati i u radu Komiteta za ravnopravnost i nediskriminaciju.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*