Sarajevo: Konferencija o transparentnosti u javnoj upravi

Konferencija o transparentnosti u javnoj upravi u Bosni i Hercegovini bit će održana danas u Sarajevu povodom obilježavanja 28. septembra, Međunarodnog dana prava javnosti da zna, saopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Konferenciju organizuju četiri bh. institucije koje sarađuju u tematskoj oblasti “Komunikacije i upravljanje znanjem” u okviru Programa jačanja javnih institucija u Bosni i Hercegovini Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Transparensi internešnela Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa Službom za informisanje – Generalnim sekretarijatom Vijeća ministara.

U okviru Programa jačanja javnih institucija, koji po nalogu Vlade Njemačke sprovodi GIZ, četiri institucije korisnice – Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave, Direkcija za evropske integracije, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine i Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, pokrenule su inicijativu za unapređenje transparentnosti u javnoj upravi.

Inicijativa se zasniva na opredjeljenju bh. vlasti da sprovedu reforme kao što su reforma javne uprave i borba protiv korupcije, ali i na međunarodnim inicijativama, poput Partnerstva za otvorenu vlast.

Institucije su zajedno sa organizacijama civilnog društva, Transparensi internešnel Bosne i Hercegovine, Centar za društvena istraživanja “Analitika” i Centar za istraživačko novinarstvo, izradile dokument kojim se definišu standardi za proaktivno objavljivanje informacija od javnog značaja na internet stranicama institucija.

Predstavnici bh. institucija i Transparensi internešnela na konferenciji će govoriti iz perspektive svojih nadležnosti, kako transparentnost i otvorenost institucija doprinosi efikasnijoj javnoj upravi i jačanju povjerenje građana u njen rad.

Predviđeno je da se novinarima obrati koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Husein Nanić, rukovodilac Programa jačanja javnih institucija u Bosni i Hercegovini Rajnhard Luke i izvršna direktorica Transparensi internešnela Lejla Ibranović.
Ulične akcije u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru

Nakon konferencije za medije, događaj će biti nastavljen okruglim stolom pod nazivom “Transparentnost u javnoj upravi u Bosni i Hercegovini” i panel diskusijom “Znate li da imate pravo da znate?” u organizaciji Transparensi internešnela.

Međunarodni dan prava javnosti da zna ustanovljen je 28. septembra 2002. godine. Taj dan se obilježava širom svijeta sa ciljem promovisanja osnovnog prava javnosti na pristup informacijama, koje se nalaze u posjedu organa vlasti.

Transparensi internešnel svake godine koristi ovu priliku da iznova podsjeti građane da imaju pravo zahtijevati odgovornost i transparentnost rada javnih institucija na svim nivoima, te da su im ova prava garantovna zakonima o slobodi pristupa informacijama.

Tim povodom, bit će organizovane ulične akcije u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, kako bi se građani informisali o njihovim pravima i načinima na koje mogu zahtijevati i dobiti informacije u posjedu javnih institucija.

Građanima će biti omogućeno i da direktno sačine zahtjeve za pristup informacijama koje ih zanimaju.

Ulične akcije će biti održane od 11.00 do 14.00 u Sarajevu (Ferhadija, ispred Katedrale), Banjoj Luci (Trg Krajine) i Mostaru (Španski trg).

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*