UKC Tuzla: Prezentirana “Click proteza” nova metoda u protetici

U organizaciji Zavoda za protetiku Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju UKC Tuzla i Ljekarske komore Tuzlanskog kantona proteklog vikenda održano je stručno predavanje na kome su eminentni stručnjaci Univerzitetskog medicinskog centra Radboud prezentirali metodu osteoitegracije.
Predavanju su pored fizijatara i ortopeda UKC Tuzla prisustvovali i ratni vojni invalidi Tuzlanskog kantona. Riječ je o novoj metodi u protetici, tačnije Click protezama gornjih i donjih ekstremiteta.

Problem klasičnih proteza, naročito za donje ekstremitete, su kod oko 60% pacijenata ležište koje je uglavom malo ili veliko te dolazi do trenja dijela kože koje naliježe na protezu što dovodi do povreda kože. Novi sistem rješava taj problem na način da se u kost ugrađuje implantat na čijem kraju se nalazi glava na koju se spaja proteza. Time nema dodira bataljka i proteza, a može da se izvodi kako za potkoljene tako i za natkoljene proteze i doljih i gornjih ekstremiteta, istakao je u svom izlaganju Dr Jan Paul Frölke, ortoped iz Univerzitetskog medicinskog centra Radboud.

Operacija se izvodi u dva akta, u prvom se u koštani kanal bataljka ugrađuje implantat, a u drugom nakon dvije sedmice na implantat se postavlja vanjski priključak na koji se može priključiti proteza. Poslije 8 sedmica slijedi rehabilitacija u kojoj fizijatar mjeri opterećenje koje kada dostigne 100%, postavlja protezu. Proteza je na principu klik sa osiguračem koji u slučaju pada protezu otpaja kako nebi došlo do preloma bataljka. Prema riječima Dr Henka van de Meenta, fizijatra iz Univerzitetskog medicinskog centra Radboud, ovim protezama dolazi do ojačavanja mišića što utiče na bolje i kvalitetnije hodanje.

(UKC Tuzla)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*