Vlada FBIH želi da ukine oslobađanje od poreza na izvoz

Federalna vlada u akcionom planu, koji je usvojen prošle sedmice na jednoj od sjednica, planira da donese novi zakon o porezu na dobit, te želi ukinuti oslobađanje od poreza na izvoz.

To će značiti da će izvoznici odmah na početku provedbe reformske agende biti izloženi opterećenjima.

Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, ističe da to i nije neka novost, te da se o donošenju jednog ovakvog zakona govori već dvije godine, od prošlog saziva Vlade FBiH kojom je predsjedavao Nermin Nikšić. Ističe da se iz ovog udruženja koje okuplja sve poslodavce u FBiH protive ovakvom rješenju, te su mišljenja da jedno ovakvo rješenje može uticati na smanjenje izvoza.

“U Tuzli je 6. oktobra zakazan sastanak svih poslodavaca u FBiH s premijerom Fadilom Novalićem. Na tom sastanku trebalo bi da dobijemo potpune informacije o svemu i da iz prve ruke čujemo o čemu je zapravo riječ”, rekao je Čengić.

Smatra da bi, u slučaju da se donese jedan ovakav zakon koji će ukinuti oslobađanje od poreza na izvoz, mora pronaći drugo rješenje kojim će se subvencionirati firme koje izvoze.

“Potrebno je pomoći onima koji izvoze, jer se novac od toga vraća u našu državu. Bez ovakve stimulacije, država ne može opstati. Naš je stav da država i vlast moraju stimulirati izvoz, da li kroz porez na dobit ili kroz aktivnosti koje će doprinijeti poticaju izvoza”, rekao je Čengić.

Ismet Osmanović, dugogodišnji poslanik u Predstavničkom domu FBiH i šef Kluba poslanika SDA u ovom novom sazivu Predstavničkog doma FBiH, ističe da mu je još iz prošlog saziva Parlamenta poznata ideja o novom zakonu o porezu na dobit, te da ona nije mogla proći.

“Pokušavalo se s izmjenom ovog zakona, posebno kada je u pitanju porez na dobit od izvoza i porez na plaće. Sve se to radilo kako bi se nadomjestio novac za budžet i druge potrebe”, rekao je Osmanović.

Dodao je da taj zakon nije ni tada prošao zbog “klimave većine”, a i zbog toga što ga je predlagač na kraju, iz nekih razloga, povukao.

“Ne vjerujem da će takav jedan zakon, ako i dođe pred Parlament, dobiti podršku. Mislim da će biti mnogo polemike, žustre, ako on dođe pred zastupnike. Ili će Vlada na kraju morati da ponudi paralelno drugi zakon koji će omogućiti subvencije onima koji izvoze, kao što je i do sada bilo za one koji izvoze više od 30 posto proizvodnje”, rekao je Osmanović.

Petar Ćorluka, direktor preduzeća “Violeta”, za medije je već ranije rekao da bi oslobađanje od poreza na dobit za firme koje imaju dobit višu od 20 miliona KM i nepostojanje poreza na izvoz bilo stimulirajuće za sve investitore i ulagače, a posebno za izvoznike.

“Međutim, ako nema ulaganja, onda nema ni izvoza. Ako ne investirate u novu tehnologiju i proizvodnju, onda nemate šta ni prodavati. Tako da su ovi postojeći zakoni bili motivirajući za investiranje i novo zapošljavanje”, rekao je Ćorluka.

(nezavisne novine)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.