Tužilaštvo TK o hapšenjima osumnjičenih za zloupotrebu položaja;podsticaji u poljprivredi

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona i pripadnici Federalne uprave policije FBiH, u kontinuiranoj koordinaciji i saradnji, danas su proveli akciju i pretrese na većem broju lokacija u FBiH te su slobode lišeni Jerko Ivanković Lijanović-bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i potpredsjednik Narodne stranke radom za boljitak, Suad Čamdžić-savjetnik ministra u prethodnom sazivu Vlade FBiH, Mersed Šerifović-dopredsjednik NSRZB i predsjednik kantonalnog odbora ove stranke u Tuzlanskom kantonu, Edin Ajanović- bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi TK i trenutno ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj u istoj Vladi, te još jedna osoba iz Odžaka koja je bila zadužena za praćenje efekata novčane podrške u poljoprivredi u FBiH.

Lijanović je osumnjičen da je, dok je obavljao funkciju ministra u Vladi FBiH, organizirao udruženje, u kojem su bile i ostale osumnjičene osobe, radi činjenja krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za isplatu podsticaja u poljoprivredi na području Tuzlanskog kantona i šire u FBiH u periodu od najmanje tri godine, od 2011. do kraja 2014. godine.

Radi se isplatama podsticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini, za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

Lijanović je osumnjičen da je organizirao udruženje koje je uslovljavalo poljoprivrednike da, prilikom i nakon isplate podsticaja u poljoprivredi, pripadnicima udruženja u gotovini isplaćuju polovicu uplaćenih podsticaja.

Postoje osnovi sumnje da su Lijanović i članovi udruženja u ovom periodu sebi protivpravno pribavili oko 700.000 KM, te da su, također uslovljavanjem poljoprivrednika, pokušali sebi pribaviti veći iznos novca, na što pojedini poljoprivrednici nisu pristajali.

Ovoj akciji je prehodila složena i kompleksna istraga koju je vodilo Kantonalno tužilaštvo TK u saradnji i sinergiji sa istražiteljima FUP-a, a koja je trajala oko godinu dana.

Po nalogu glavnog kantonalnog tužioca formiran je istražni tim Tužilaštva koji kontinuirano sarađuje sa istražiteljima FUP-a u radu na ovom predmetu.

Nakon lišenja slobode nad osumnjičenim će biti izvršena kriminalistička obrada, te će u narednom periodu biti predati u nadležnost Tužilaštva i ispitani.

Tužilaštvo TK prethodno podiglo optužnice protiv korisnika podsticaja u TK

Također, ovo Tužilaštvo je u prethodnom periodu podiglo 12 optužnica protiv korisnika podsticaja u poljoprivredi u okviru projekta -Model ruralnog razvoja- i raspisanog poziva pomenutog Ministarstva u 2012. godini za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi, kojima se na teret stavlja krivično djelo obmana pri dobijanju klredita ili drugih pogodnosti. Također u vezi sa istim vodi se i još pet istraga. Optuženim se na teret stavlja da su, iako su bili svjesni i znali da kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi nisu realizirali u periodu od juna 2010. do kraja 2011. godine-kako je bilo definirano Javnim pozivom iz 2012. godine, nego znatno ranije, nelegalno ostvarili to pravo. U 12 optužnica je navedeno da su činjenjem krivičnog djela sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od ukupno 530.000 KM. Radi se o podsticajima koji su isplaćivani poljoprivrednicima u Čeliću, Kalesiji, Tuzli, Kladnju, Gradačcu i Srebreniku.

Tužilaštvo je u skladu sa odredbama Krivičnog zakona FBiH od nadležnih sudova tražilo oduzimanje imovinske koristi od optuženih.

Više informacija će javnosti biti prezentirano nakon što pet osumnjičenih budu predati u nadležnost Tužilaštva, kada će se donijeti zvanična naredba o provođenju istrage i ispitati osumnjičeni.

(RTV7/Tužilaštvo TK)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*