Prezentacija OS BiH u Tuzli: Mladi pozvani da apliciraju na 57 upražnjenih mjesta za čin oficira

Brojni građani Tuzle danas su sa zanimanjem pratili prezentaciju vojne opreme i vještina pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Trgom slobode, između ostalih, prodefilovao je vojni orkestar, a demineri su održali kraće predavanje o zagađenosti terena neeksplodiranim ubojitim sredstvima, javlja Anadolu Agency (AA).

Povod održavanja prezentacije i upoznavanja građana sa ovom plemenitom misijom je 15. godišnjica učešća Oružanih snaga u operacijama podrške miru, što znači da vojska nikoga ne napada i ni od koga se ne brani.

Djelovanje u operacijama podrške u miru podrazumijeva pomaganje civilima, u šta je, u najvećem obimu, vojska bila uključena tokom prošlogodišnjih poplava i klizišta u Bosni i Hercegovini, kada je dala nemjerljiv doprinos u spašavanju ljudskih života.

Još jedan povod predstavljanja rada je 10. godišnjica formiranja Oružanih snaga, kao i raspisivanje javnog konkursa zbog obnavljanja oficirskog kadra.

“Pozivamo mlade fakultetski obrazovane ljude, državljane BiH, koji 1. januara 2016. neće biti stariji od 27 godina da se prijave na konkurs . Upražnjeno je 57 mjesta za čin oficira˝, izjavio je major Halil Selimbašić, načelnik Centra za regrutovanje i tranziciju Tuzla.

Dejana Radić, koja već radi kao vojnik u Oružanim snagama, kazala je da će se prijaviti na navedeni konkurs, te da očekuje da bi uskoro mogla dobiti oficirski čin.

˝Služim već devet mjeseci i ovo je izvanredan posao, koji pruža različite izazove, a posao je važno obavljati tačno, blagovremeno i odgovorno. Koristit ću sve prilike koje mi se pružaju da se usavršavam. Prijavit ću se na konkurs jer ispunjavam sve uslove i smatram da mogu odgovoriti zahtjevima koji se pred mene stavljaju˝, izjavila je Radić.

Inače, Radić je profesorica bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika i književnosti. Umjesto rada u učionici i predavanja o gramatici, pravopisu i lektirama, Radić se opredijelila za terenski posao i vojnu uniformu.

˝Svijet književnosti i Oružanih snaga je kontradiktoran i mnogima je apstraktno da i pomisle povezati ove dvije profesije. Ali, ukoliko ja to želim, ja ih mogu povezati i mogu ispuniti sve obaveze˝, zaključila je Radić.

Osim u Tuzli, Oružane snage predstavit će se u još devet gradova.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.